Prøv avisen

Biologen Bjarne sørger for, at vi spiser de rigtige bløddyr

Biolog og specialkonsulent Bjarne Ring Thorbjørnsen på sit kontor i Fødevarestyrelsen, hvor han bruger det meste af sin tid på at vurdere data og dermed sikre, at østers og muslinger, der ender på danskernes tallerkener, ikke er farlige at spise. – Privatfoto.

Biolog Bjarne Ring Thorbjørnsen fra Viborg elsker muslinger. Gennem sit arbejde som specialkonsulent ved Fødevarestyrelsen er han med til at sikre, at vi ikke bliver syge af at spise bløddyr fra havet

Hvordan opstod din interesse for faget?

Det begyndte tilbage i 4. klasse. Jeg havde lidt svært ved de fleste fag, men biologi var jeg god til og havde nemmere ved. Jeg var meget nysgerrig på, hvordan naturen hænger sammen. Jeg besluttede allerede dengang, at jeg skulle være biolog og er gået den lige vej siden. Muslinger kom ind i billedet, da jeg skrev bachelorprojekt og igen specialeafhandling. De er gode til at opkoncentrere forurening i vandet omkring sig, når man vil undersøge eksempelvis forureningsniveau.

Hvad er det, du godt kan lide ved dit fag?

Det er dialogen på alle niveauer – den praktiske med erhvervet, vurdering af analyseresultater med laboratorierne, fortolkning og formuleringen af lovgivning med kolleger og den generelle sparring med alle interessenter, fra fiskere til EU-embedsmænd. I mit job sidder jeg mest på kontoret og vurderer analysesvar, men kommer heldigvis stadig indimellem ud og besøger muslingefiskere. Jeg drømte nok mest om at blive en biolog i gummistøvler ude i naturen for at tage prøver. Men jeg er meget tilfreds med mit arbejde, og at jeg stadig bruger min faglighed, selvom det er med en anden vinkel i fødevaresikkerhed.

Hvad består dit arbejde i?

Jeg vurderer, om muslinger, østers, søpindsvin og andre toskallede bløddyr er spiseegnede. Jeg arbejder med muslinger, og hvad de optager fra miljøet omkring sig. Muslinger er nemlig fænomenale til at filtrere vandet, de er i. Hver uge laver jeg en rapport med en vurdering ud fra prøver af vand og muslinger, der målrettet guider fiskerierhvervet til, hvor de kan fiske. Min opgave er blandt andet at klassificere et område, så man ved, om man kan bruge muslinger eller østers lige fra vandet, eller om de skal varmebehandles først. De informationer bliver lagt på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Ofte er der brug for en personlig vurdering af situationen.

Hvad er ”det store” i din branche lige nu?

Det er faktisk en havsnegl, som bliver mere populær i fiskeriet. Muslinger og østers er jo altid stort, men nu er konksneglen på vej frem. Det er spændende og også udfordrende. Der er flere og flere, der ønsker at fiske konk. Det bliver spændende at følge. Og jeg skal da også selv prøve sneglen, hvis der er en kok, der kan tilberede den godt.

Er du blevet træt af muslinger?

Jeg kan godt lide blåmuslinger, især kogt i gryde med krydderurter, hvidvin og brød til og med resten af vinen i et glas ved siden af. Det bliver jeg ikke træt af. Jeg er også vild med kammuslinger.

Hvad er det sværeste ved dit job?

Det sværeste er faktisk at overbevise især journalister, undskyld!, som ofte vil køre en sag op som en konflikt mellem os og producenterne. Der skal jeg ofte overbevise journalister med en anden dagsorden om, at vi faktisk arbejder sammen om fødevaresikkerheden. Jeg kan godt blive nervøs for, om jeg formidler historien, så de forstår sammenhængen.

Hvad er du mest stolt af ved dit arbejde?

Jeg er stolt af at arbejde i Fødevarestyrelsen. Det har jeg jo gjort meget længe. Det giver mening for mig at være med til at undgå, at folk bliver syge og i værste tilfælde dør af at spise maden fra havet. Vi arbejder rigtig godt sammen med producenterne, og det er kun i meget få tilfælde, at der er nogen, der forsøger at udfordre reglerne.

Hvad ville du ønske, at andre vidste om dit fag?

Jeg tror ikke altid, forbrugeren er klar over, hvor meget arbejde der ligger fra primærproducenter, virksomheder og myndigheder forud for et dejligt måltid, så man med ro kan købe eller gå ud at spise gode fødevarer.

Nogle gamle muslinge- og østersskaller, som siden studietiden har været Bjarne Ring Thorbjønsens hovedområde som biolog.