Prøv avisen
Lørdagsmad

Har du husket madpakken?

Piroggerne udmærker sig ved at bestå af en lys grunddej, som er let at arbejde med så også mindre børn kan være med til at lave piroggerne til næste dags madkasse. - Foto fra bogen ”Sunde madpakker” af Kaja Nymand

9 af 10 skoleelever har madpakke med, men 7 ud af 10 er sultne eller meget sultne, når de får fri fra skole

Det er blevet hverdag igen med skoletasker i entréen og tomme madkasser, som hver eftermiddag bæres ud i køkkenet. På de gode dage, vel at mærke. Andre dage finder man sig selv en tidlig morgen i søgen efter en madkasse, som har overnattet i tasken og skal rengøres, inden den kan fyldes igen. Og jo; jeg ved godt, at mange anbefaler, at man klarer madpakke- produktionen dagen før. Men har man blot planlagt, hvad der skal i de tomme kasser, prioriterer jeg at vente med projekt madpakke, til en ny dag gryr. Dagens menu stilles på spisebordet, og så er det op til skoletaskernes brugere at stå for nedpakningen. På vej ud ad døren kommer derfor det næsten obligatoriske spørgsmål:

”Har du husket madpakken?”.

Og de fleste elever husker madpakken.

Ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget på vegne af Arla Fonden blandt 900 skoleelever i 5. og 6. klasse i Midtjylland, så har 9 ud af 10 elever hver dag en madpakke med i skoletasken. To ud af tre elever svarer, at de glæder sig til madpakken.

Og hvad er der så i madkassen?

Rugbrødet går igen hos mange. 48 procent har hver dag rugbrød med. Frugt er også udbredt: 41 procent får frugt med, mens 33 procent kan tage grøntsager frem af madkassen. Madpakkens indhold skyller eleverne ned med mælk eller vand.

En undersøgelse i 2002 viste, at 22 procent af de 13-årige drak sodavand til frokosten. Det tal er i den nye undersøgelse nede på ni procent.