Mindeplade for Grundtvig forsvundet

For 15 år siden forsvandt en mindeplade fra den ejendom, hvor digteren og præsten levede til sin død

På facaden ud mod Strandvejen sad den nu forsvundne mindeplade over N.F.S. Grundtvig. Grundtvig var i forbindelse med sit 50-årsjubilæum som præst i maj 1868 blevet udnævnt som titulær biskop. – Privatfoto.
På facaden ud mod Strandvejen sad den nu forsvundne mindeplade over N.F.S. Grundtvig. Grundtvig var i forbindelse med sit 50-årsjubilæum som præst i maj 1868 blevet udnævnt som titulær biskop. – Privatfoto.

I september i år er det 150 år siden, at digteren og præsten N.F.S. Grundtvig flyttede ind i sin sidste bolig på Store Tuborg. Villaen lå på Strandvejen med den smukkeste frie udsigt til Øresund. Grunden var på knap to tønder land og lå i den yderste del af Københavns Kommune – det nuværende Sions Sogn, men hørte under Hellerup Postdistrikt.

Indtil for 15 år siden var der på bygningen opsat en stor mindeplade, som oplyste, at Grundtvig havde boet her. I forbindelse med en større ejendomssanering blev mindepladen imidlertid fjernet, og ingen ved, hvor den er. Hvis den stadig eksisterer, vil det vel være naturligt, at den blev genopsat i forbindelse med 150-årsdagen.

Det var Grundtvigs tredje kone, den 43 år yngre Asta Reedtz, der købte Store Tuborg i august 1867. Grundtvig havde den sommer været på rekreation ude i Frederiksdal efter et psykisk sammenbrud midt under gudstjenesten palmesøndag i Vartov Kirke.

Store Tuborg blev hurtigt det markante samlingssted for familie og vennekreds og blev nu Grundtvigs ”præstegård” – ikke for et sogn, men for en menighed, der omfattede hele landet.

Her kom jyske folketingsmænd til søndagsmiddag og drøftede politiske spørgsmål med den gamle. Ved juletræsfest i den grundtvigske familie var elever fra Marielyst Højskole indbudt, og når Grundtvig havde fødselsdag, indledte man ”vennemødet” aftenen før med kulørte lamper i den store haves træer.

Efter Grundtvigs død i 1872 solgte Asta Reedtz villaen og flyttede til Frederiksberg. I 1915 erhvervede Ensomme Gamles Værn ejendommen og indrettede den til plejehjem.

Hjemmet blev i 1999 solgt til et ejendomsselskab, og Københavns kommune udarbejdede en lokalplan med det krav, at den gamle blodbøg, som man mente var plantet af Grundtvig, blev fredet. Men mindepladen, som var opsat ved hovedindgangen til plejehjemmet, var der åbenbart ingen, der tænkte på. Derfor efterlyser vi nu oplysninger, der kan fortælle om mindepladens skæbne.

Lars Thorkild Bjørn er næstformand i Højskolehistorisk Forening, forfatter og foredragsholder. Jes Fabricius Møller er historiker og forfatter.