Har du været i krig i nat? Aktuelle begivenheder rejser ofte med ind i drømmeland

Mange mennesker, også langt fra Ukraine, vågner for tiden efter nætter fulde af krig, og det er helt normalt. I drømmene kan man nemlig få afløb for ubevidst frygt

Det er snarere reglen end undtagelsen, at aktuelle begivenheder smitter af på menneskers drømme.
Det er snarere reglen end undtagelsen, at aktuelle begivenheder smitter af på menneskers drømme. Foto: Ingemar Lindewall/Johner/Ritzau Scanpix.

Støv og røg omslutter en sort ruin, der tidligere var et hus. Lejlighedskomplekser står med udblæste vinduer, og gaderne er mennesketomme, så langt øjet rækker. Beskyttelseskældrene er stuvende fulde af mennesker, der er flygtet fra luftalarmerne ovenover. Frygten hænger i luften. Men så ringer vækkeuret, og det hele viser sig blot at være en drøm. Heldigvis.

Rigtig mange mennesker - også ganske langt fra slagmarken i Ukraine - vågner i disse dage efter nætter i krig. Nogle har måske drømt, at de var soldater ved frontlinjen, mens andre har søgt skjul, hjulpet med at redde sårede eller noget helt fjerde.

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

Verdens aktuelle og foruroligende begivenheder har det nemlig med at snige sig med ind i drømmeland. Og det er ganske naturligt, lyder det fra Michael Rohde, der har en bachelor i psykolog, arbejder som selvstændig med blandt andet drømmetydning, og hvis forskning i drømme og ubevidst intelligens bliver udgivet via Lunds Universitet.

"Det, der optager os om dagen, rejser ofte med ind i natten. Som mennesker sikrer vi os ubevidst hele tiden mod det næste, der kan slå os ihjel, og drømmene er på mange måder et udtryk for vores ubevidste frygtapparat," forklarer drømmeforskeren.

Derfor er det heller ikke usædvanligt, at mange drømmer om krig og katastrofer nu, hvor krigen i Ukraine fylder store dele af nyhedsfladen og i den folkelige bevidsthed.  

"Drømme afbilder, hvordan vi ubevidst har det. Og selvom krigen er fysisk langt væk om dagen, kan ubevidste bekymringer eksplodere helt ud af proportioner i drømmene," siger drømmeforskeren.

Selvom man ikke er klar over det, kan drømme, som på overfladen ikke har forbindelse til krigen, men som alligevel handler om frygt, også være afledt af krigen. Det kan være et tilbagevendende mareridt, men også mere konkrete drømme om for eksempel frygten for at løbe tør for brændstof eller skyhøje og ubetalelige varmeregninger. Og uanset drømmens form, kan den bruges til at arbejde med frygten.

"Når vi har de her drømme, inviterer de til at opdage noget om os selv. Krigen giver anledning til at få øje på frygten og gøre sig bevidst, hvor meget det fylder, og om man bliver holdt unødigt fast i frygten," siger Michael Rohde og understreger, at det er ganske naturligt at drømme om forfærdelige ting.

Drømmer man udelukkende om lyserøde skyer, grønne enge med solskin og helt igennem lykkelige begivenheder, hvor alle medvirkende hygger sig nat efter nat, er det derimod ganske usædvanligt. Forskning viser, at der er en overvægt af negative følelser i langt de fleste drømme.

Drømmeforskeren har ikke selv drømt om den aktuelle krig i Ukraine, men under coronanedlukningen oplevede han for eksempel, at frygten for at klare skærene som selvstændig fyldte meget i drømme, hvor han nat efter nat sled og slæbte for at holde skindet på næsen.