12. december: Harald Blåtand gjorde danerne kristne og gravskikken ligeså

Danmarks største gravhøj ligger i Jelling i det kristne anlæg, som Harald Blåtand lod opføre. I den ...

Danmarks største gravhøj ligger i Jelling i det kristne anlæg, som Harald Blåtand lod opføre. I den hedenske høj ligger hans far, Gorm den Gamle, begravet. – Foto: Polfoto

Med indførelsen af kristendommen blev de hedenske gravgaver og gravhøje udskiftet med de indviede og jordfæstede grave, vi kender i dag

I nordhøjen i anlægget i Jelling ligger Gorm den Gamle begravet med overdådige gravskatte. Han er den sidste danske konge, der omkring år 959 får en hedensk begravelse. I 965 gør hans søn, Harald Blåtand, nemlig Danmark kristent, og dermed indføres de gravskikke, som vi stadig kender i dag.

”Gravskikkene op til religionsskiftet var meget varierede og markant hedenske på nogle områder. Nogle blev brændt, mens andre fik jordfæstegrave, og nogle fik en gravhøj. Der var også tradition for gravgaver, som var ting, der kunne bruges på rejsen til dødsriget og i dødsriget. Med kristendommen bliver kremering forbudt, og gravgaver og gravhøje forsvinder,” fortæller Else Roesdahl, der er pro- fessor i middelalderarkæo- logi ved Aarhus Univer- sitet.

De hedenske gravgaver kunne for rige mænd være sværd og rideudstyr, mens velstående kvinder fik materialer til madlavning og tekstilforarbejdning med på rejsen. Fra arkæologien ser man også, at nogle meget velstillede personer er blevet begravet i skibe eller vognkasser. Da danerne bliver kristne, som det hedder sig på Jellingestenen, forsvinder disse traditioner.

”Inden for 50 år er det slut med gaver og gravhøje. De frie rammer fra den hedenske tid bliver mere snævre. Mest karakteristisk er det, at man får indviede gravpladser, der afgrænses med en grøft eller et dige, og også børn bliver begravet på pladserne. Efter

Prøv en måned for 0 kr.
Alle læsere kan få adgang til alle artikler og avisen i 4 uger uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.