Hej skat, vil du gifte dig med mig :-)

Glem alt om at gå ned på knæ og vifte røde roser i ansigtet på din udkårne. Det gammeldags frieri kan erstattes med en simpel sms-besked.

Danskerne mener, at der i orden at fri over en SMS
Danskerne mener, at der i orden at fri over en SMS. Foto: stock.xchng.

Otte procent af de adspurgte danskere svarer, at de ikke kan se noget i vejen med et sms-frieri, og en procent svarer, at de rent faktisk har brugt mobilen til at fri, viser en undersøgelse, som YouGov og Telia har lavet i anledning af valentinsdag.

LÆS OGSÅ: Læserne fortæller: Sådan mødte vi vores partner

Vi får hele tiden rykket vores grænser, og da mobilen konstant er på os, er den efterhånden blevet en forlængelse af kroppen. Mange af de ting, man før skulle gøre ansigt til ansigt, er blevet helt naturlige at gøre på mobilen, siger Jakob Linaa Jensen, som blandt andet forsker i digitale medier ved Aarhus Universitet.

Mobiltelefonen bliver da også benyttet flittigt i andre romantiske sammenhænge. Telias undersøgelse viser, at næsten halvdelen af de adspurgte har skrevet, jeg elsker dig i en sms, og knap hver tredje flirter løs med tasterne. Men når et forhold skal afsluttes, sætter vi grænsen. Kun fire procent synes, det er i orden at slå op på en sms.

Et frieri er en glædelig ting, men folk flipper helt ud, når de får negative budskaber på sms eller i en e-mail. Man må for eksempel godt sende en du fik jobbet-besked, men man må ikke fyre nogen på en sms, siger Anette Grønning, adjunkt ved Syddansk Universitet og forsker i chat og e-mail-kommunikation.

Anette Grønning kan sagtens forestille sig, at sms-frierier bliver helt normale:

Mange opfatter jo i forvejen det at smse og chatte som at tale sammen, så lige så vel som man kan slå op og flirte på sms, så kan det at fri blive en naturlig forlængelse af alt det andet, vi gør på mobilen og e-mailen, siger hun.

Jakob Linaa Jensen mener dog, der bør være grænser for, hvad man bruger smser til.

At fri er en særlig ting, og derfor synes jeg også, man skal gøre det under særlige omstændigheder. Ritualet bliver ordinært og overfladisk, når man gør det over sms. Det er lige som at skrive husk lige en liter mælk, siger han.

Traditionsforsker Else Marie Kofod mener til gengæld ikke, vi behøver være bekymrede over, at romantikken går fløjten, hvis flere begynder at sms-fri.

Det er en ny og interessant måde at gøre det på i forhold til den tendens, der længe har været, hvor det at fri nærmest skal foregå så offentligt som muligt, på en scene eller på en lysavis. En sms er i det mindste noget meget privat mellem to mennesker, fastslår hun.

YouGov og Telia har undersøgt, hvor romantiske danskerne er på mobilen. 1018 danskere i alderen 18 til 74 har svaret på undersøgelsen.

Er det i orden at fri via sms? Ja: 8 procent.

Nej: 80 procent.

Ved ikke: 12 procent.

Er det i orden at afslutte et forhold (slå op) via sms?

Ja: 4 procent.

Nej: 91 procent.

Ved ikke: 4 procent.

Hvilke af følgende handlinger har du foretaget via sms?

Inviteret en mand/kvinde ud på første date: 14 procent.

Friet: 1 procent

Skrevet ordene "jeg elsker dig": 48 procent.

Sendt et valentinskort: 2 procent.

Sluttet et forhold (slået op): 5 procent.