Prøv avisen
Lørdagsmad

Helligtrekonger-mad: Persisk gryderet med granatæble og kylling

Granatæble er en vigtig ingrediens i opskriften på persisk gryderet med granatæble og kylling. -

Poul Joachim Stender foreslår, at man i helligtrekongertiden forsøger sig med noget persisk mad. Efter traditionen kom de tre hellige konger nemlig fra Persien

Ifølge en fransk forfatter var der en fjerde vismand. Han var besat af søde sager. Han elskede desserter, chokolade, fromager, kager, lækkerier. Han havde fået det indtryk, at der et sted i verden - der, hvor den store stjerne viste sig, var kommet en guddommelig konditor til verden.

En, der var så god til det søde køkken, at når man havde smagt hans kager og desserter, behøvede man ikke spise mere.

På grund af sin trang til at smage på alt sødt blev han voldsomt forsinket.

Han kom først frem til Jerusalem 33 år efter Jesu fødsel. Det var skærtorsdag, han mødte Jesus, og netop i det øjeblik, da Jesus var i færd med at uddele nadveren til sine disciple. Jesus rækker ham brødet og siger: ”Dette er mit legeme,” og lidt efter rækker han ham et bæger med vin og siger: ”Dette er mit blod.”

Og den fjerde vismand spiste, hvad Jesus rakte ham, og oplevede i samme sekund, at alt det, han havde ledt efter, det ypperste søde måltid, som man kan leve på resten af sit liv, var det måltid, han havde indtaget. Sødmen gennemsyrede hans tanker og krop, og han ville ud og forsøde sine medmenneskers liv.

Derfor vil jeg varmt anbefale alle at spise det bedste måltid, der findes. Nadveren i kirken i morgen helligtrekongerssøndag. Men det udelukker ikke, at man i helligtrekongertiden også forsøger sig med noget persisk mad. Under den persiske invasion i Betlehem i 614 skete der et mirakel. De persiske soldater red ind i Fødselskirken og skulle til at smadre den. Men inde i kirken så de et billede af tre mænd, der var klædt på, fuldstændig som de selv var. (Den fjerde vismand var i gang med at spise is et eller andet sted). Rørt over dette syn lod de være med at ødelægge kirken.

Det billede, som de persiske soldater havde set, var et billede af de hellige tre konger. Efter traditionen kom de fra Persien og var derfor deres landsmænd. Der er noget over disse persiske konger som stadig gør dem enormt fascinerende. Mange går i dag i kirke for at få det bedre med sig selv.

Men de hellige tre konger kom for at tilbede Jesusbarnet. Det må stadig være det vigtigste, når man søger op til kirken.

Desuden er det fascinerende at de hellige konger gik hjem ad en anden vej, end de var kommet. Evangeliet til helligtrekongerssøndag slutter nemlig med ordene: ”og de vendte hjem til deres land ad en anden vej”. Tilbedelsen af Jesus-barnet ender altid med, at man ikke kan gå fra kirken på samme måde, som man kom til den.

Persisk gryderet med granatæble og kylling (6 personer)

  • 1 kg kyllingeoverlår
  • 2 små zittauerløg
  • 300 g valnødder
  • 4 dl granatæblesaft fra friske granatæbler
  • 3 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. rørsukker
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. salt
  • Peber efter behag

Skær løgene ud i tynde skiver og brun dem i olivenolien sammen med kyllingestykkerne. Rist valnødderne på en tør pande og blend dem i en mixer eller morter. Kom granatæblesaft, kardemomme, spidskommen, sukker og salt ned i gryden til kyllingerne. Skru ned for varmen, og lad det simre 45-60 min. Smag til med peber, salt og sukker. Bliver gryderetten undervejs for tyk, spædes op med varmt vand.