Her er pastaretten, der passer til en dag med sol og brusende bølger

Pasta allo scoglio er fuld af havsmag, og den passer til en sommerdag ved havet

Pasta skal lave selv, især når man har boet i Italien i en længere periode. Det er et usædvanligt syn i Danmark at se pasta, der hænger til tørre i sommervinden.
Pasta skal lave selv, især når man har boet i Italien i en længere periode. Det er et usædvanligt syn i Danmark at se pasta, der hænger til tørre i sommervinden. Foto: Poul Joachim Stender.

Denne italienske pastaret kan kaldes klippens pasta. I de bløde spaghettier støder man på blåmuslingernes, hjertemuslingernes og rejernes skaller som klipper i et hav af pasta.

Jeg tilbereder pastaen i mit sommerhus på Sydfalster sammen med min mellemste søn, der har boet ti år i Italien. Det er for ham utænkeligt ikke at lave pastaen selv. Andre unge mænd har løbesko eller et godt musikanlæg med til et ophold i et sommerhus. Han har sin pastamaskine.

Klippens pasta med blåmuslingerne, hjertemuslinger og rejer som klipper i et hav af pasta.
Klippens pasta med blåmuslingerne, hjertemuslinger og rejer som klipper i et hav af pasta. Foto: Poul Joachim Stender

Hver gang jeg laver pasta sammen med sønnen, slår det mig, hvor hurtigt og hyggeligt det i grunden er. Det går nemlig meget nemmere at tilberede pastaen, når man er to om det.

Min søn drejer på maskinen, og jeg fanger de lange, bløde spaghettier på en træstang og hænger dem til tørre på stativet til vasketøjet.

Foto: Poul Joachim Stender

Folk på vej til stranden passerer vores spaghettier, stopper op et kort øjeblik og går videre. Det er et usædvanligt syn i Danmark at se pasta, der hænger til tørre i sommervinden. Jeg kan se på folks ansigter, at de ikke kan regne ud, hvad det er. Men en mand, der er stoppet op, vender sig om til sin kammerat og siger: ”Tror du, det er bikinier”?