Hitler-klokke i kirke skaber mislyde i tysk by

En kirkeklokke med hagekors og Hitlers navn har vakt protester i tysk landsby. Børn skal ikke døbes til lyden af en klokke, der har været brugt til at hylde nazismen, mener organist. Klokken bliver, siger byens borgmester

Kirkeklokken med de nazistiske symboler har skabt splid i lokalsamfundet, og selvom borgmesteren vil lade den hænge, vil han undgå, at den bliver samlingssted for nynazister. Det er ikke den pågældende klokke på billedet.
Kirkeklokken med de nazistiske symboler har skabt splid i lokalsamfundet, og selvom borgmesteren vil lade den hænge, vil han undgå, at den bliver samlingssted for nynazister. Det er ikke den pågældende klokke på billedet. . Foto: Jens Meyer/AP.

Kan kirken kalde til gudstjeneste med en klokke, der hylder en nazistisk diktator, som bærer hovedansvaret for mordet på cirka seks millioner jøder?

Spørgsmålet har de seneste uger været genstand for heftig diskussion i den lille tyske by Herxheim am Berg i den sydvestlige delstat Rheinland-Pfalz.

I årtier har indbyggerne i den idylliske vinregion lyttet til tonerne af den lokale Sankt Jakobs Kirkes tre klokker, men først for nylig kom det frem, at en af klokkerne, en 240 kilo tung bronzeklokke, er dekoreret med et hagekors og bærer inskriptionen ”Alt for fædrelandet – Adolf Hitler”.

Kirkens tidligere organist den 73-årige Sigrid Peters, lærte først for nylig klokkens historie at kende og opfordrer til, at kirken øjeblikkeligt holder op med at bruge den.

”Det løb mig koldt ned ad ryggen,” sagde hun for nylig til den regionale tv-station Südwestrundfunk om opdagelsen.

Sigrid Peters er foruroliget over, at utallige forelskede par er blevet viet, og forældre har fået deres børn døbt til lyden af klokken uden at kende til dens Hitler-hyldest.

”Selv en veninde af min datter siger, at hun aldrig ville have ladet sig vie her. Det går ikke, at de ikke kender til den,” siger hun.

Klokken blev en del af den cirka 1000 år gamle kirke i 1934 – året efter nazisternes magtovertagelse – som en såkaldt politi-klokke, der skulle advare om ildebrande og senere under krigen om luftangreb. Kirkens øvrige to klokker blev smeltet om i 1942 og erstattet efter krigen i 1951, men Hitler-klokken fik lov til at blive hængende.

”Det er en ærgrelse for alle, at kirkeklokker blev misbrugt,” siger den lokale præst Helmut Meinhardt ifølge den tyske netavis The Local med henvisning til nazi-regimet.

”Men menighedens syn på sagen taget i betragtning vil jeg ikke sige, at vi skal stoppe med at bruge klokken,” siger han.

Klokken tilhører imidlertid byen og ikke kirken, så det er myndighederne, der afgør dens skæbne. Byens borgmester, Ronald Becker, ønsker hverken at fjerne klokken eller tage den ud af brug.

”Den er låst inde i kirkens tårn, og det bliver den ved med,” siger han ifølge nyhedsmediet Deutsche Welle og tilføjer, at han ”har byens opbakning”.

Også Roswitha Kaiser, konservator og leder af delstatens kulturarvsstyrelse, vil lade klokken blive hængende som en påmindelse om en dyster epoke i tysk historie, ”man helst ville glemme”, som hun siger ifølge det tyske nyhedsbureau DPA. Klokken bør fredes, ”selv hvis det er smertefuldt”, siger hun.

Borgmester Ronald Becker afviser samtidig at klassificere klokken som et mindesmærke over Anden Verdenskrig eller at opsætte en mindeplade med information om klokkens historie, sådan som nogle har foreslået.

Byen skal ikke forvandles til et ”kult-sted”, som højreekstremister kan besøge af de ”forkerte grunde”, argumenterer han. Både i Østrig og Tyskland er bygninger og steder knyttet til den nazistiske fortid gentagne gange blevet valfarts-steder for nynazister, og de senere år har myndighederne i Østrig eksempelvis forsøgt at hindre, at Hitlers fødehjem bliver en magnet for nynazister.

Man kan ikke fortrænge nazismens symboler uden også at skulle pille gevaldigt ved dyrebar tysk kulturarv, påpeger klokkeekspert Birgit Müller ifølge The Local.

Hun mener, at klokken er uhyre sjælden og bør fredes, og hun påpeger, at den ikoniske gotiske katedral i Köln også har sten med hagekors.

”Hvis de blev pillet ud, ville man blive nødt til at rekonstruere katedralen,” siger hun.