Prøv avisen

Hjemløs flytter ind i Europa-Parlamentet

I dag bliver Jens Galschiøts skulptur Mand på bænk permanent opstillet i Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet er som regel befolket af travle lobbyister og politikere i pænt tøj. Men nu sidder der en forpjusket mand med stort pjusket skæg og slidt hættetrøje midt i en af Parlamentets mest trafikerede glasgange. Det er den danske EU-politiker Britta Thomsen (S), der har skaffet den hjemløse mand en plads i Europa-Parlamentet, hvor han nu skal sidde fast på sin egen bænk.

Selvom han virker usoigneret, og hans blik ser tomt ud, er han til gengæld i bronze. For Mand på bænk er skabt sammen med 12 andre hjemløse bronzeskulpturer af den danske kunstner Jens Gal-schiøt for at gøre opmærksom på de hjemløses vilkår.

Og siden skulpturerne blev lavet i 2009 har de været på turne over en stor del af Europa fra Ungarn til Portugal for at minde de forbipasserende om, at livet ikke er lige nemt for alle. Det er heller ikke første gang, at Mand på bænk er på besøg i Europa-Parlamentet. Sidste gang blev skulpturen udstillet her som led i et debatarrangement med hjemløseorganisationen Projekt UDENFOR.

LÆS OGSÅ:
Hæder til specialhistorier på k.dk

Men nu skal manden på bænken altså blive her som den første danske skulptur nogensinde.

Kunst kan ikke ændre EU, men jeg håber da, at min skulptur vil gøre indtryk på de travle politikere, der går forbi. For hjemløshed er et stigende problem i Europa. Krisen i Spanien har sendt mange vestafrikanske flygtninge på gaden, fordi de ikke længere kan få job. Og de bliver afvist overalt i Europa. Det kan man også se i Danmark, hvor man igennem flere år har lukket de offentlige herberger for hjemløse, der ikke kommer fra Danmark. Men hjemløshed er et internationalt problem, siger Jens Galschiøt, der derfor er glad for, at Folketinget gennem Britta Thomsen og Folketingets formand, Mogens Lykketoft, har skaffet adgang til hans skulptur i Europa-Parlamentet.

Men her har den også et politisk formål for Britta Thomsen (S):

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg i flere år har arbejdet for, at vi får en europæisk hjemløsestrategi. Med skulpturen håber jeg, at vi kan sætte skub i den politiske udvikling. Om ikke andet så giver det modstanderne af en hjemløsestrategi plads til at sætte sig på bænken og tænke lidt over det, siger Britta Thomsen.

For skulpturen skiller sig også ud fra de fleste andre skulpturer i Parlamentet ved, at man godt må røre ved den og sætte sig på bænken ved siden af den hjemløse.