På højskole med sjæl og ånd

Tag med på dette spændende forårsophold med Kristeligt Dagblad og Liselund med fokus på etik og ånd i sprog, kunst og kristendom

Mød Søren Ulrik Thomsen på opholdet, hvor han læser op og taler med deltagerne.
Mød Søren Ulrik Thomsen på opholdet, hvor han læser op og taler med deltagerne. Foto: Leif Tuxen.

Dette læserophold sætter fokus på etik, ånd og sprog. Vi har været optaget af kroppens behov for ernæring og fysisk styrke, mens åndelige værdier har været nedprioriteret eller helt glemt. Denne udfordring bliver taget op i temaer gennem kurset, hvor ord som sjæl og ånd er basale i forståelsen af, hvem vi er.

Ugen igennem kastes der lys på ånden i sproget – i samfundsdebatten, digtekunsten, billedkunsten, skønlitteraturen, kristendom, politik med mere.

Radiovært på P1 Christoffer Emil Bruun indleder med ”Kampen mellem kulturradikale og borgerlige”. Fra det moderne gennembrud, hvor de to bevægelser stod skarpt over for hinanden og frem til dette århundrede, hvor begge er mindre dogmatiske.

Akademileder Ingrid Ank fra Grundtvigsk Forum stiller spørgsmålet: Kan en indskrænkning af ytringsfriheden modvirke racisme og minoritetsforfølgelse? Når sproget gør os dummere. Hvad betyder det for eksempel for vores blik på hinanden, når vi kalder en bestemt befolkningsgruppe en ”ældrebyrde”?

Højskolelærer Christian Hjortkjær og psykolog Cathrine Kingo vil diskutere sorg efter et dødsfald:

”Er sorg en sygdom eller et eksistensvilkår?”

De to foredragsholdere vil med forskellige tilgange kombinere forskning, eksempler og erfaring fra praksis.

Billedhugger Laila Westergaard har kaldt sit foredrag ”Dialog mellem en sten og en billedhugger”. Her vises billeder, og kunstneren fortæller om arbejdet med skulpturer og relieffer i sten.

Professor, lic.theol. Niels Henrik Gregersen har givet sit foredrag titlen ”Sjælen, ånden og sproget om det evige liv.” Sjæl er et af de gammeldags, men helt uundværlige ord, fordi det drejer sig om ens egen berørthed af verden og ens eget blik på verden.

Fortælleaften ved cand.theol. og forfatter Doris Ottesen om ”Sigrid Undset. Et liv mellem lyst og pligt”.

Sognepræst, lektor Mikkel Wold taler om ”Krop og Ånd i en instrumentalismens tid. Sjæle og kroppe i tusindtal kan menneskeånden forbinde”. Hvorfor er det lige, vi er optaget af kroppen, men ikke af ånden?

Cand.theol., lektor Joakim Garff taler om ”Identitetsdannelsens etik og dens grænser”. Hvorfor er det fint at tale om dannelse, men gammeldags at nævne ordet opdragelse? Opdragelsesbegrebet fra Goethe og Kierkegaard til Emma Gad med kommentarer til begreber som kompetenceudvikling og omstillingsparathed.

Digteren Søren Ulrik Thomsen præsenterer digtoplæsning efterfulgt af samtale med deltagerne.

Ugen afsluttes med professor Johs. Nørregaard Frandsen om ”Kovendinger – Liv i sproget”. Det bevæger sig, det knirker og knager, det forarger og forbistrer. Først og fremmest forløser det og danner fællesskaber.

Derudover byder opholdet på sangaftener og en musikalsk aften med titlen: ”Hvorfor er det nu, vi synger?”, hvor efterskoleforstander Per Krøis Kjærsgaard vil indkredse fællessangens karakteristika gennem sang, video, anekdoter og fortælling.

På dette højskoleophold på Liselund kan man møde en lang række tænkere, kunstnere og eksperter, der taler om ånden i sprog, kunst, kristendom og politik.
På dette højskoleophold på Liselund kan man møde en lang række tænkere, kunstnere og eksperter, der taler om ånden i sprog, kunst, kristendom og politik. Foto: Stine Heilmann