Prøv avisen
Læserophold

Højskoleophold med 1960’er-nostalgi, yoga og verdensmål

Højskolen Marielyst er en gammel firelænget bondegård, som der er bygget værelsesfløje og et moderne koncerthus til. – Foto: Højskolen Marielyst

Kristeligt Dagblad og Højskolen Marielyst arrangerer i fællesskab et spændende og seniorvenligt læserophold den 8. til den 14. september 2019

Der er tre spændende fag at vælge imellem, når Højskolen Marielyst på Falster byder indenfor til kursus i september med en bred, seniorvenlig palet. Vi skal se tilbage på historien, ind i os selv og frem mod en mere bæredygtig verden.

”Tilbage til 1960’erne” hedder det ene fag, hvor skolens historielærer og historiefortæller, Peter Søvad, stiller spørgsmål ved, om 1960’erne var så glade, som eftertiden har døbt årtiet.

Her rejser vi tilbage til det skelsættende årti, der prægede politik, seksualmoral, mode, kunst, musik og mere. 1960’erne var samtidig et årti, hvor der i ét væk blev gjort oprør mod alle autoriteter og etablerede sandheder.

Vi skal undersøge, måske mindes, fordybe os i og gennemgå centrale kulturprodukter fra 1960’erne, mens vi reflekterer over, hvilken indflydelse årtiet har haft på vores tid.

Det andet fag handler om FN’s verdensmål. Skolens forstander, Christian Schou, er kursusleder i samarbejde med foreningen Globale Seniorer, der arbejder for europæisk og globalt samarbejde. Her skal vi dykke ned i de verdensmål, som verdens regeringsledere vedtog i 2015 i FN.

Fra afskaffelse af fattigdom over kønsmæssig ligestilling til klimahensyn – og meget mere. Hvad skal der til, for at vi som borgere kan hjælpe med at realisere verdensmålene? Hvad kan og vil vi gøre hver især? Og hvad er vi parate til at give afkald på? Forskellige foredragsholdere introducerer verdensmålene og lægger op til refleksion og diskussion.

Yoga for seniorer er det tredje fag på kurset. Yoga er gavnligt for både krop og sind og giver mere energi, friere bevægelighed, overskud og skærpede sanser. Marianne Ek, der har undervist i yoga i mere end 45 år, har tilrettelagt en særlig seniorvenlig yogaundervisning. Hun vil indføre os i yogaens både mystiske og praktiske verden med skyldig hensyntagen til fysiske begrænsninger. Alle yogatimer afsluttes med dybdemeditation, hvor hjernen og kroppen slapper helt af og giver hvile på en måde, som søvnen sjældent gør.

Formiddagene vil gå med et af de tre fag, hvor man kan dele refleksioner, grin og besvær med andre i klassisk højskoleånd. Om eftermiddagene og aftenerne vil der være spændende foredrag, sang-arrangementer og koncerter – ofte med skolens husorkester, Maries Mænd. De spiller både til morgensamlinger, eftermiddags- og aftenarrangementer og til ugens festmiddag, så både stemning og toner bliver sat med deres blanding af folkemusik, jazz og evergreens.

En enkelt eftermiddag skal vi også ud at opleve de danske Sydhavsøer med et stop ved en lokal seværdighed.

Foto 2 (dsc000758.jpg): Før her blev højskole tjente bygningen i mange år som badehotel.
Jannie Lehmann og Christian Schou er højskolens forstanderpar. Christian Schou er selv kursusleder på det ene fag, som skolen tilbyder på læseropholdet.
Foto 4 (P1010599) Højskolen ligger 300 meter fra områdets berømte strand foran det Falsterske Dige, som der bliver lejlighed til at vandre på under læseropholdet.
Foto 5 (20190131_131028.jpg) Højskolen er kendt for sit gode køkken og sin spisesal, hvor præget af gammelt badehotel er bevaret.