Højskolesangbogen fås nu i smartphoneformat

Ved hjælp af en nyudgiven app kan man høre den populære sangbogs melodier, studere noderne eller læse baggrundstekster om sangene

Ud over appen med hele sangbogen er der udgivet en app med et særligt udvalg af alle julens salmer og sange fra Højskolesangbogen.
Ud over appen med hele sangbogen er der udgivet en app med et særligt udvalg af alle julens salmer og sange fra Højskolesangbogen. Foto: laszlolorik

Hvordan er det nu, melodien er til ”Kimer, I klokker!”? Og hvad er lige historien om tilblivelsen af ”Dejlig er den himmel blå”? Nu bliver der mulighed for at blive elektronisk klædt på til at kunne skaffe sig svar på sådanne spørgsmål - om julesalmer, fædrelandssange eller folkelige viser - ved at gribe mobiltelefonen. Højskolernes Hus har nemlig udviklet en app, som kan yde hjælp med både melodier, noder og baggrundstekst om de 572 sange i Højskolesangbogen.

Den karakteristiske sangbog med det blå omslag er blevet udgivet siden 1896, og siden den seneste, 18. udgave kom i 2006, har den solgt så godt, at den har status som en af Danmarks bedst sælgende bøger. Nu udkommer der så et elektronisk supplement til den trykte udgave, som forener den traditionsrige bog med moderne elektroniske platforme som smartphones og tablets.

De åbenlyse fordele i en elektronisk udgave tæller, at man blandt andet kan lære sange bedre at kende med den integrerede lydafspil-ler og få baggrundstekst om alle sangene. Man har altid sang, node og melodi ved hånden.

Det er ikke nogen tilfældighed, at det lige akkurat er her op til jul, at produktet er klar. Dels kunne det være en julegaveidé, men appen er nok snarere tænkt som en del af forberedelserne til højtiden. Ud over appen med hele sangbogen er der nemlig udgivet en app med et særligt udvalg af alle julens salmer og sange fra Højskolesangbogen.

Ved dansen om juletræet kan familien altså med et delt appkøb se teksten på det oplyste display. Er man i tvivl om en melodi, kan man lige lytte den af, inden dansen går om træet. Og kommer man i snak om, hvad historien bag en bestemt julesalme egentlig er, ligger svaret kun et par fingertryk borte.

Til gengæld må man sige, at hvis enkelte teknologitrætte traditionalister har sat næsen op efter, at familiens øvrige medlemmer i det mindste denne ene aften må kunne slukke deres apparater, er der nu en risiko for det stik modsatte: At familien Danmark ikke længere danser om træet med hinanden, men med hver deres tændte smartphone.

Højskolerne lokker med 10 gratis prøvesange, som kan downloades via linket bit.ly/sangbog eller www.hojskolesangbogen.dk/app. Hæftet med julesange koster 25 kroner og hele sangbogen 149 kroner. Appen er i Apples App Store fra i dag og bliver tilgængelig på Google Play i 2015.