Prøv avisen

Højskolevenner for livet

Grethe Moeslund fortalte i sidste uge om hendes højskoleoplevelse, der har givet hende venner for livet. Billedet er taget til deres 60-årsjubilæum og Grethe Moeslund står i midten af billedet i den sorte kjole med blomster, som hun også havde på, dengang hun begyndte på højskolen. Foto: Privatfoto

I sidste uge fortalte Grethe Moeslund, hvordan hun 60 år senere stadigvæk mødes med sine højskoleveninder. Siden har flere delt deres højskoleoplevelser på Facebook

78-årige Grethe Moeslund mødes stadig med sine veninder fra Nørre Nissum Højskole, hvor hun var på ophold i foråret 1957. Sidste år fejrede de 60-årsjubilæum, fortalte hun forleden til Kristeligt Dagblad.

”Vi har været med hinanden gennem alle livets store begivenheder,” sagde Grethe Moeslund.

Hun er tydeligvis ikke den eneste med den højskole-oplevelse, viser en lang række anekdoter fra læserne. De er blevet delt på avisens Facebook-side, hvor der ved artiklen om Grethe Moeslund er blevet opfordret til at fortælle, om man også stadig ses med højskolevennerne. Mange kom hurtigt til tasterne og fortæller i kommentarsporet om fællesskab og venskaber, der varer hele livet.

En af dem er Mette Johansen, der sender en tak til sine veninder:

”Lene, Trine, Edel og Erica, dejligt at vi dengang for 41 år siden kom til at bo sammen, og dejligt, at vi stadig ofte mødes og har det sjovt – og da ikke mindst, at vores mænd nyder hinandens selskab. Tak for alle de sjove og skønne minder, vi har sammen – og fortsat skal have,” skriver hun.

Selvom man er spredt over hele det danske land, er det ingen sag at holde sammen med de veninder, man fik tilbage i 1966 på husholdningsskole. Det skriver Lis Raun Tordrup:

”Vi er tre kvinder, der lærte hinanden at kende i 1966, da vi startede på Mariaforbundets husholdningsskole. Vi har siden holdt sammen, og selvom vi bor på tre forskellige øer i Danmark, ses vi nogle gange om året – venner for livet.”

”Den kan vi ikke stikke,” skriver Karin Søndergaard, som stadig følger med i sine veninders liv gennem vandrebøger:

”Jeg er uddannet fra Ankerhus Husholdningsseminarium i 1974. Vi er 24, som stadig har vandrebøger kørende. Vi har indleveret de udskrevne bøger på Kvindemuseet i Aarhus,” fortæller hun.

Grethe Moeslunds historie har også inspireret nogle læsere til at kontakte hinanden igen: ”Sanne, Iben, Marianne og Søs, skal vi snart mødes?”, spørger Marie Mathilde Bjerg Christensen.

Hanne Gadgaard Bjerre fik en veninde for livet, da hun begyndte på Vrå Højskole:

”Vi ses jævnligt og er i den kommende weekend på kursus sammen. Vi skiftes til at foreslå arrangementer. På den måde får vi både udvidet horisonten, får snakket, og ikke mindst griner vi sammen,” skriver hun om sin veninde Birthe Borgvardt, der hurtigt svarer på den besked:

”Ja, det er jo fantastisk, hvordan et venskab kan udvikle sig efterfølgende. Jeg er så glad for, at jeg tog på højskole.”