Høsten er halvt i hus: Nu skal der mejes, mens vejret er tørt

Den våde august fik årets høst til at hænge i slæbesporet, men nu vejrer landmændene tør septemberluft

Efterårshøsten er i fuld gang. Tørre dage gør det lettere for landmændene at få høsten helt i hus. ­
Efterårshøsten er i fuld gang. Tørre dage gør det lettere for landmændene at få høsten helt i hus. ­. Foto: Leif Tuxen.

Den seneste måneds mængder af sommerregn har sendt ivrige landmænd tilbage til morgenkaffen. Selvom landmændene gik tidligt i gang med årets høst, har det våde augustvejr holdt mejetærskerne slukkede. Nu viser vejrprognoserne, at den første efterårsmåned trækker tørvejr med sig ind i sin første uge.

Solen kaster lys over efterårshøsten for de danske landmænd, der nu kan se frem til lange dage på de tørre marker.

”Det bliver interessant at se, hvordan udbytte og kvalitet udvikler sig, efter at vi har haft en lang periode, hvor man ikke har kunnet høste fra morgen til aften. Vi er ikke herre over vejret, men det tyder på, at vi kigger ind i en mere stabil uge med fine forhold til at få den sidste del af høsten i hus,” siger Jesper Pagh, der er medlem af direktionen hos Dansk Landbrugs Grovvareselskab, DLG, i en pressemeddelelse.

Selskabet kunne i sidste uge melde, at den danske høst over hele landet godt og vel var halvt i hus.

Derfor rykker landmændenes fægtning med stråene nu ind i en afgørende fase, hvor kaffen må vente, og markerne skal mejes. Det gælder også for landmanden Finn Sørensen, der bor i den vestjyske landsby Hjerm, hvor han har 300 hektar med korn, græs og rasp, som Bagsiden talte med tidligere på ugen.

”Vi regner med at blive helt færdige med høsten i aften (tirsdag, red.), og i går fortsatte vi, indtil duggen faldt,” fortæller han til Kristeligt Dagblad.

Hos 69-årige Finn Sørensen har de våde dage i august måned haft betydning for høsttiden, som startede i slut juli. Kornene skal helst have et vandindhold på 15 procent, og hvis det stiger til 30 procent, skal han bruge tid på at tørre kornene, før de kan stakkes. Det vil han helst undgå.

Men på grund af det fine sensommervejr er han snart færdig med at høste, og om få timer er de gule og grønne farver på Finn Sørensens marker forvandlet til gyldenbrune halm sat i hæs. Derefter skal vintersæden sås, så markerne igen kan stråle grønt og gult til næste sommer.

I Hjerm skal høsten markeres på festlig vis til oktober, som Finn Sørensen udtrykker det med en både lettet og opløftet stemme:

”Vi kunne ikke fejre det sidste år på grund af corona, så i år skal der holdes høstfest!”.

Hos DLG forventer man et gennemsnitligt udbytte af årets høst, selvom landmændene har brugt flere dage på høsten, end de plejer. Det skyldes, at den kolde vinter på et øjeblik vendte sig til et varmt forår.

Finn Sørensen regner også med, at udbyttet af høsten ender i det normale leje, hvilket han kigger tilbage til maj måned for at finde en forklaring på.

”Selvom vi var glade for en solrig juli, kom der meget regn i maj. Det har ikke været godt for udbyttet, som nok vil være middel.”

Men på trods af høstens gennemsnitlighed har Finn Sørensen grund til at trække lidt ekstra på smilebåndet til høstfesten i oktober. Han kan nemlig, lig sine kolleger, se frem til gode priser på afgrøderne, hvilket skyldes en støt prisstigning på råvarer ifølge DLG, som forventer at modtage omkring to millioner tons afgrøder i forbindelse med årets høst.

Og nu, hvor høsten snart er helt i hus, og festen nærmer sig, kan linjerne fra Mads Hansens høstsang ”Marken er mejet” måske lire lidt i baghovedet:

”Marken er mejet, og høet er høstet, kornet er i laderne, og høet står i hæs. Frugten er plukket, og træet er rystet, og nu går det hjemad med det allersidste læs.”