Hold varmen med krydret græskarsuppe

Det sødlige, orange græskar er en velkendt efterårsspise. I denne uges opskrift optræder det i suppeform og i selskab med varme krydderier og en frisk urtetopping

Græskarsuppe med indisk inspireret topping.
Græskarsuppe med indisk inspireret topping. Foto: Lærke Schmidt Fallesen.

Endelig, forledes man næsten til at sige, hvis man som undertegnede skribent har en hang til melankoli, køligere vejr og grove vintergrøntsager. Efter en lang og varm sommer og ditto september, er det for alvor blevet efterår og dermed også tid til at nyde årets sidste høst fra de danske haver.

Til det findes der næppe en afgrøde, som er mere forbundet med årstiden end græskaret. Godt hjulpet på vej af den amerikanske tradition for fejring af halloween omkring allehelgensaften sidst i oktober og dertilhørende udskæring af (u)hyggelige græskarlygter, er den orange frugt et umiskendeligt symbol på månederne med løvfald, uldne sweatre og indendørs hygge i stearinlysets skær.

Mens de dekorative lygter, der er et fast indslag på fortrappen hos mange børnefamilier, oftest skæres af græskar, der egner sig bedst til pynt, findes der et væld af andre græskar, som er mere spiselige og efterhånden en ganske populær ingrediens i køkkenet.

Her til lands er det primært de to orangefarvede sorter Hokkaido og Moskus (også kendt som Butternut Squash), der er tilgængelige i dagligvarehandlen. Man kan dog også være heldig at falde over varianter som for eksempel den gule Spaghetti Squash, hvis tilberedte kød kan trevles og spises på samme måde som pastaen af samme navn eller det lysegrønne Wintersweet-græskar, som minder lidt om Hokkaido i størrelse og form. 

Græskarrene, som høstes nu og i de kommende måneder, kan takket være den hårde skal holde sig friske i forrådskamrene det meste af vinteren, og de er derfor en kærkommen og vitaminrig spise, der sætter kulør på en ellers vinterbleg tallerken. 

Det kan der blive ekstra brug for i år, hvor det er gået de færrestes næse forbi, at de kommende måneder kan blive ekstra mørke og kolde. Dertil er det også et velkendt trick at varme sig på en god omgang suppe, og i denne uges lørdagsmad får den indre termostat endnu et nøk opad med hjælp fra opskriftens varme krydderier. Server suppen med frisk topping af æble og mynte samt et lunt brød, og mærk varmen brede sig i krop og sind. 

Græskarsuppe med indisk inspireret topping.
Græskarsuppe med indisk inspireret topping. Foto: Lærke Schmidt Fallesen