Honningens mange anvendelsesmuligheder

Honning er en ældre sag, der er blevet sporet 15.000 år tilbage i tiden

Hulemaleri af honningsamler. –
Hulemaleri af honningsamler. – . Foto: Ritzau Scanpix.

Den søde smag har tilsyneladende altid været eftertragtet. I hvert fald kan man spore de gyldne dråber og det ældste sødemiddel, vi kender til, mange tusind år tilbage i tiden.

Det er gamle hulemalerier, der kan afsløre menneskenes forkærlighed for honning.

Hulemalerierne viser, hvordan man længe har formået at udvinde den vilde honning i naturen.

De ældste illustrationer er fundet i huler i Spanien og viser, hvor man kunne finde den, og hvordan man indsamlede den.

Den første honning, man brugte, var vildhonning, som man hentede blandt de vilde bier. Illustrationerne i hulerne forestiller netop kvinder i færd med at indsamle den søde nektar i trætoppene.

Ofte sørgede man for at pacificere bierne først ved hjælp af røg, og bagefter brækkede man træet op, så man kunne komme frem til kolonien.

Kvinderne brugte honningen til at bage og fremstille mjød. Men man mente også, at honningen havde helende egenskaber, og man brugte den også til at rense sår.