Honning virker mod hoste og stoppet næse

Honning er mere effektivt til at lindre symptomer på forkølelse og influenzalignende sygdomme end almindelige medicinske midler, viser nyt studie

En ske honning er god medicin, mener forskere bag studie. - Foto: Michael Kempf/Iris/Ritzau Scanpix.
En ske honning er god medicin, mener forskere bag studie. - Foto: Michael Kempf/Iris/Ritzau Scanpix.

Mennesket har brugt honning til forskellige ting i flere tusinde år. De gamle egyptere ofrede honning til guderne og brugte ligesom både grækerne, romerne og kineserne det klistrede vidundermiddel mod feber og mavesmerter og som salve til sår.

I lang tid har honning været kendt for at kunne dræbe bakterier, og denne egenskab gør, at honning kan virke effektivt i blandt andet behandlingen af sår, forbrændinger og betændelse. Der har til gengæld indtil nu manglet tilstrækkeligt med videnskabelige beviser for honnings effektivitet i behandlingen af infektioner i de øvre luftveje, selvom du måske har brugt det aktivt i en hjemmebehandling mod forkølelse, hoste eller ondt i halsen.

I et engelsk studie undersøgte forskere fra Oxford University, hvordan symptomerne på øvre luftvejsinfektioner reagerede på at blive behandlet med honning. De øvre luftvejsinfektioner er sygdomme, der påvirker næsen, bihulerne, svælget og strubehovedet.

Forskerne fandt ifølge den amerikanske tv-station CNN ud af, at honning rent faktisk var mere effektiv til at lindre symptomerne på forkølelse og influenzalignende sygdomme end de sædvanlige medicinske midler. Det virkede især effektivt mod hoste. Derudover var der ingen bivirkninger ved at bruge honning til at lindre symptomerne.

Forskerne analyserede eksisterende relevante undersøgelser, der sammenlignede honning og præparater med honning som ingrediens, med almindelig medicin som antihistaminer, hosteundertrykkende midler og smertestillende medicin. Arbejdet indebar analyser af 14 kliniske forsøg, der involverede 1761 deltagere i forskellige aldre.

Forskerne bag undersøgelsen opfordrer ligefrem læger til at overveje at anbefale honning til patienter med symptomer på infektioner i øvre luftveje i stedet for at ordinere antibiotika:

”Infektioner i øvre luftveje er den hyppigste årsag til at modtage en recept på antibiotika. Da størstedelen af disse infektioner er virale, er antibiotika både ineffektivt og upassende,” siger forskerne i tidsskriftet BMJ Evidence Based Medicine.

De henviser til, at honning er et mere tilgængeligt og billigere alternativ til antibiotika. Derudover kan det hjælpe med at bremse antibiotikaresistens, der er en af farerne ved overforbrug af antibiotika, fremhæver de engelske forskere til sundhedstidsskriftet.

Der mangler dog stadig at blive forsket i honnings effekt på infektioner i luftvejene, for at man kan komme med sikre konklusioner, påpeger forskerne. De fremhæver, at der kun var to af de undersøgelser, de analyserede, der indeholdt placebo.