Mit livs øjeblik: Den dag Peter Olesen mødte et fandenivoldsk kvindemenneske

Til en fest i 1974 mødte forfatteren Peter Olesen et unikt menneske, der stadig præger hans tilgang til livet

Hun var den mest fandenivoldske, jeg har mødt, og hun mødte livet med en særlig livskraftig dødsforagt, fortæller Peter Olesen om det menneske, han mødte til fest.
Hun var den mest fandenivoldske, jeg har mødt, og hun mødte livet med en særlig livskraftig dødsforagt, fortæller Peter Olesen om det menneske, han mødte til fest. .

Det var den 15. juni 1974, jeg var 28 år gammel, og der var fest hos skuespilleren Brigitte Kolerus. I selskabet var to bemærkelsesværdige damer, den ene var Tone Bonnén, den anden hendes søster, Guri. Jeg vidste udmærket, hvem Tone var.

Dels var hun kostumechef i Danmarks Radio, dels var hun kendt for sin glæde ved unge mænd. Jeg var 30 år yngre end hende, men hun blev ved med at råbe mig an.

Kan man lukke munden på Dem ved at byde op til dans?, spurgte jeg til sidst.

Prøv!, svarede hun.

Vi dansede en times tid, indtil jeg skulle tisse.

Du bliver her, råbte hun og bed mig i armen.

Jeg kunne straks lide hende, men jeg ville ikke være endnu en erobring. I stedet blev den aften begyndelsen til et vidunderligt venskab, der har inspireret mig lige siden.

Og som i høj grad har formet mit positive syn på livet. For Tone var en vild krabat. Hun tog for sig af livet, malede sine mahognimøbler lysegrønne og inviterede unge mænd med hjem.

Hun var den mest fandenivoldske, jeg har mødt, og hun mødte livet med en særlig livskraftig dødsforagt.

Selv da hun fik brystkræft og siden knoglekræft, omfavnede hun sin skæbne uden at kny. Da knoglekræften virkelig blev slem, kunne hun ikke længere gå, ikke engang rejse sig.

Men hun fik indrettet en slynge, så hun stadig kunne tegne. Og hun gav et foredrag på et bibliotek, hvor Falck-folk måtte rulle hende ind, så hun kunne fortælle direkte fra båren.

Hun vidste, at sygdommen ville slå hende ihjel. Og hun havde glasset klar, så hun selv kunne give afslutningen noget værdighed.

Dagen før det skete, den 14. juni 1980, besøgte jeg hende, og hun spurgte, om jeg ikke ville ligge lige så stille ved siden af hende.

Mmm, det syn tager jeg med mig, sagde hun og smilede.

Dagen efter gav hun sine døtre beskeden: Stik mig glasset. Hun tømte det, så sang de nogle salmer, inden hun bad om noget brevpapir til nogle få korte breve. Et af dem var til mig:

Kære Peter. Jeg kan ikke takke dig nog for, hvad du har været for mig, stod der. Hun havde sat en klamamse om ordet nog og skrevet: Sjusk fra falderebet.

Tænk, at hun havde det overskud i den situation.

Mit hus og sommerhus er den dag i dag fuld af lysegrønne og andre pastelfarvede møbler. Og jeg citerer Tone mange gange i løbet af et år på mine havnerundfarter og foredrag.

Jeg øser af hendes livskloge ord og handlinger hele tiden, fordi hun var personificeringen af livsmod og livsglæde.

Hun inspirerede mig til at tage mere for mig af livet, søge livsglæden mere og se det positive i tilværelsen. Hun udfordrede og åbnede mit syn på, hvad livet gør muligt.

Og hun viste mig, at man kan være vild, vanvittig og ansvarlig på samme tid.

Jeg har aldrig siden mødt et menneske som hende.