Hunde kopierer ejeres humør

Hundes stressniveau afspejler deres menneskers, viser ny undersøgelse

Hunde kopierer ejeres humør
Foto: Hans Eder/Ritzau Scanpix.

De fleste kender det. Nogle dage er der mere travlt end andre på arbejdet. Nogle dage larmer naboerne lidt mere, end de plejer. Nogle dage er de andre i trafikken lidt mere irriterende.

Det kan sommetider genkendes ved en anelse anderledes stressniveau, men det er ikke kun dine medmennes-ker, der fornemmer det.

Ifølge et nyt studie fra Linköpings universitet i Sverige giver stressniveauet hos en hundeejer sig også til kende hos deres hunde, viser studiet, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

Med data fra 33 Shetlands sheepdogs, 25 bordercollier og deres ejere, der alle er kvinder, som selv har meldt sig til forsøget, har forskere undersøgt stressniveauet hos både hunde og ejere. Resultaterne viste, at det langvarige stressniveau hos hundene og deres ejere var synkront.

”Det mest spændende, vi fandt, var den positive sammenhæng mellem hundens og ejerens langtidsstress, og vi så det ikke kun i et enkelt tilfælde, men to gange i løbet af et år,” fortæller Lina Roth, der er lektor på Linköpings universitet i Sverige og sidsteforfatter på det nye studie.

For at finde stressniveauet hos både hunde og mennes-ker målte forskerne på det hormon, der kaldes kortisol, i deltagernes hår.

Produktionen af kortisol stiger, når vi bliver stressede, og derfor har forskerne brugt det som et mål for længerevarende stressniveau.

Forskerne målte ejernes kortisolniveau to gange med seks måneders mellemrum. Målingerne afspejler de seneste måneders stressniveau.

Derudover målte forskerne også hundenes aktivitetsniveau ved at udstyre dem med et aktivitetsmåler-halsbånd i en uge med et halvt års mellemrum.

Til sidst blev både hunde og ejeres personlighed indfanget i personlighedsundersøgelser.

Når personlighedsundersøgelserne blev sammenholdt med kortisol- og aktivitetsniveauet hos hund og ejer, viste resultaterne en sammenhæng mellem ejerens og hundens stressniveau over lang tid.

”Hunde er utroligt gode til at læse os mennesker, både vores bevidste og også ubevidste signaler. Desuden er mennesket en meget stor del af hundens dagligdag,” siger Lina Roth.

Forskerne fandt ingen sammenfald mellem bestemte personlighedstræk hos hundene og hundenes eget stressniveau, og heller ikke hundenes aktivitetsniveau gjorde en forskel.

Derfor mener forskerne, at hundene i højere grad afspejler deres ejeres stressniveau end omvendt.

”Det er interessant, at der er et sammenfald mellem hundenes og deres ejeres stressniveau. Man skal bare huske på, at stress kan være mange ting, og ordet bruges i mange sammenhænge,” siger Karen Thodberg, der er seniorforsker ved institut for husdyrvidenskab på Aarhus Universitet og forsker i brugen af dyr til terapeutiske formål, om studiets resultat.