Prøv avisen

Husker du varmerekorden i 1975?

Køge Strand, 1975. Tv-oplæseren Bent Jensen syntes, der var blevet for hedt i studiet.– Foto: Ritzau Scanpix

”Tørken 2018” sagde mange om sidste års rekordsommer. Men andre vil også kunne huske den varmeste dag for 40 år siden, der fik konsekvenser for blandt andet rødgranen

En dag med hedebølge, en mere væsketrængende krop end normalt og en tv-vært, der i jakkesæt transmitterer live fra stranden med fødderne i vandet.

Det var det, danskerne oplevede 10. august 1975, da temperaturen i Holstebro nåede helt op på 36,4 grader og dermed satte ultimativ rekord for den varmeste dag målt i Danmark. Siden har det ikke været lige så varmt herhjemme, selvom man måske kunne tro, at sidste års ekstreme sommer toppede rekorden. Her nåede temperaturen ”kun” op på 33,6 grader, hvilket blev registreret i Hammer Odde på nordspidsen af Bornholm. Og i år er det blevet til blot 31,1 i Nordsjælland.

Sidste års afbrændingsforbud vil også vække genklang hos nogle. Og det er også blevet til en vild naturbrand i år. På samme måde gjorde politiet i 1975 også opmærksom på, at der allerede havde været store brande i forbindelse med den hedebølge, der havde været op til varmerekordsdagen.

”Politiet indskærper, forsigtighed med brug af åben ild i skov og mark. Det gælder også tændstikker, der kastes tilfældige steder sammen med cigaretskod. Der har allerede været flere store brande, der har krævet betydelig katastrofeindsats,” stod der i Kristeligt Dagblad den 11. august 1975, som var dagen efter varmerekorden. Også varmen, som det sydlige Europa normalt får i august, blev beskrevet:

”Virkningerne kan blive langvarige, fordi tørken har medført, at de fleste skud på rødgranerne har udviklet sig forkert. Man regner dog med at kunne dække behovet på det danske marked, men den store eksport, der har været i de senere år til Vesttyskland, kan sikkert ikke dækkes i år,” stod der dengang i avisen.