Efterlysning: Hvad blev der af denne gamle julesang?

Læser søger oplysninger om den oprindelige version af ”Nu’ det jul igen”

Læser Bente Alice Hansen undrer sig over, hvor ”Nu har vi jul igen” oprindeligt kommer fra, og hvorfor nogle strofer i den udelades.
Læser Bente Alice Hansen undrer sig over, hvor ”Nu har vi jul igen” oprindeligt kommer fra, og hvorfor nogle strofer i den udelades. Foto: Iris/ Ritzau Scanpix.

Julen nærmer sig med hastige skridt, og det varer ikke længe, før tonerne af de velkendte julesange og -tekster fylder vores ører atter en gang.

”Nu’ det jul igen, og nu’ det jul igen,” skal der i hvert fald synges i dansen om juletræet om lidt over en måneds tid.

Men hvorfor synges der ikke ”Nu har vi jul igen”, som læser Bente Alice Hansen fra Tappernøje husker fra sin barndom? Det er der givetvis også nogle, der gør. Men måske i den omskrevne og forkortede version ”Nu’ det jul igen”. Bente Alice Hansen undrer sig over, hvor ”Nu har vi jul igen” oprindeligt kommer fra, og hvorfor nogle strofer i den udelades eller er gået tabt:

”I min barndom på Midtfyn for over 60 år siden sang vi et tredje vers til sangen, som lyder ’Jo, det er vist og sandt, for gennem fasten lyser julen’, hvilket jeg synes giver god mening. Jeg er dog ikke stødt på verset andre steder,” skriver Bente Alice Hansen til Bagsiden og fortæller yderligere om sine minder om sangen:

”Jeg gik i Fangel Friskole, så det kan meget vel være pastor Rørdam Clausen, der var tilsynsførende ved skolen, som har introduceret os til sangen. Vi sang altid alle tre vers juleaften i mit barndomshjem, og jeg har selv bragt det videre til min egen familie.”

Ifølge internettet findes der også fem vers af sangen, der indledes således:

”Nu har vi jul igen,/ og nu har vi jul igen,/ og julen varer ved til påske/ Nu har vi slædevej,/ og nu kommer du til mig,/ og du skal blive her så længe.”

Kender I, gode læsere, mere til denne sang og dens historie, så skriv gerne til bagsiden@k.dk, tak!