Forfatter: Sorg gav mig en dybere indsigt i livet

Den store sorg over at miste sin søn kastede mørke over forfatter Naja Marie Aidts liv. Men efter tre år følte hun en mærkbar forandring og en større visdom

Efter det store chok over at miste sin søn skete der en forvandling i forfatter Naja Marie Aidts liv. Sorgen kan gøre én til et bedre, mere medfølende menneske, siger hun.
Efter det store chok over at miste sin søn skete der en forvandling i forfatter Naja Marie Aidts liv. Sorgen kan gøre én til et bedre, mere medfølende menneske, siger hun. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Forfatter Naja Marie Aidt mistede i 2015 sin søn Carl Emil i en ulykke. Sammen med en ven tog han psykedeliske svampe, fik en akut psykose og sprang ud af vinduet. To dage efter døde han, 25 år.

Her fortæller hun, hvad døden har lært hende om livet:

"Man taler om sorg som en form for fortvivlelse, men i første omgang var sorgen mest ekstrem chok, rædsel, stress, angst – og ikke at kunne forstå, hvad der var sket.

Jeg har svært ved at skelne dagene fra den tid, og den konstante dybe fortvivlelse og desperation varede længe. Måske halvandet år. De bølgebevægelser som sorgen materialiserer sig i, var i begyndelsen kun nedadgående.

Efter tre år følte jeg en mærkbar forandring. Jeg fungerede næsten optimalt igen.

At opleve stor sorg giver en dybere indsigt i livet og døden. En slags visdom. En ny forståelse af næsten alt. På den måde kan man sige, at man undergår en forvandling, som kan gøre én til et bedre, mere medfølende menneske. Selvom det sker på et absolut uønsket grundlag.

Alle store livserfaringer ændrer os som mennesker. Når vi bliver voksne, når vi får børn. Sådan er det også, når vi mister. Det kan gøre én stærkere, få én til at se, hvad der er væsentligt og ligegyldigt i livet. Et større fokus, en større klarhed, en ændring af perspektiv.

For mit vedkommende er jeg heller ikke bange for døden længere. Men man skal turde gå ind i mørket for at lære."

I 2017 udkom Naja Marie Aidt med hendes prisbelønnede bog ”Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage” om sønnen Carl Emils død. Er i øjeblikket på turné med sangerinden Kira Skov med temaet at miste.

Del din egen historie - hvad har døden lært dig om livet?
For mange vækker den søde juletid også minder om nogen, de har mistet. Men kan sorgen blive et vendepunkt og give ny indsigt i livet? Fortæl med 150 ord om dine erfaringer og send dem til bagsiden@k.dk