Dette er en sprogklumme. Klummen skrives på skift af forfatter Susanne Staun og seniorredaktør Henrik Lorentzen

Hvad har "sportswashing" og Bibelen at gøre med hinanden?

VM i Qatar er blevet et eksempel på et billedligt udtryk, hvor man fremstår pletfri og vasker hænder, hvilket har rødder i Bibelen

Illustration: Morten Voigt
Illustration: Morten Voigt.

I morgen spiller Danmarks fodboldherrer deres første kamp ved VM i Qatar, den mest omdiskuterede sportsbegivenhed i flere årtier. Det danske landshold har medvind på banen i disse år og stor sympati i den danske befolkning. Det skyldes ikke mindst holdets succes ved EM-slutrunden i sommeren 2021, Christian Eriksens chokerende hjertestop ved samme lejlighed og hans efterfølgende glædelige tilbagevenden til sporten og til landsholdet.

Men der blæser også en strid modvind, når det handler om rammerne for VM-turneringen i Qatar. Det er allerede en del år siden, vi først hørte om utilstedelige arbejdsforhold for de mange migrantarbejdere, der har bygget stadioner i ørkenstaten, ligesom det næppe heller gik lovformeligt til, da fodboldorganisationen Fifa lod værtskabet gå til Qatar. Der synes at være en bred enighed om, at denne VM-turnering er et klokkerent eksempel på “sportswashing”, altså det at man bruger en stor sportsbegivenhed til at henlede positiv opmærksomhed på et politisk regime med ringe respekt for menneskerettigheder og almindelige moralbegreber. Og så er vi endelig fremme ved temaet for denne uges klumme, nemlig billedlige udtryk med ordet “vaske”.