Prøv avisen
Lørdagsmad

Tærteopskrift til kamp mod madspild

Rester fra kassen med grøntsager er hovedingrediensen i denne enkle tærte. – Foto: Else Marie Nygaard

Hver dansker smider 44 kilo mad ud i løbet af et år. Et tærtefad kan være et alternativ til madspild

Den gode nyhed først: Danskerne smider mindre mad i skraldespanden end for få år siden. Madspildet er faldet med otte procent fra 2011 til 2017, viser tal fra Miljø- og Fødevareministeriet. Men trods faldet er der særdeles god plads til forbedringer, for madspildet i de private hjem svarer til, at hver dansker fra spæd til olding i løbet af et år smider 44 kilo mad i skraldespanden.

En ud af tre smider madvarer ud tre til fire gange om ugen. Og hvad er det så for mad, som typisk bliver smidt ud? Det er først og fremmest frugt og grønt. 36 procent af madspildet i danske hjem udgøres af frugt og grønt.

Sådan behøver det ikke at være. Uden der skal gå Marie Kondo (japansk oprydningsguru kendt fra tv) i køleskabe og forrådskamre, er det en god vane at holde orden i køleskabet. Og hvad stiller man så op med al den mad, som snart skal spises? Marie Kondo hylder små bokse, fordi de er gode til at sikre orden i rodet. Hvad de små bokse er i Kondos oprydningsunivers, er tærtefadet, når det gælder oprydning i køleskabet. Hvad køleskabet gemte, kan ofte blive til godt tærtefyld.

Sørger man for at have en æske med frosne butterdejsplader i fryseren, æg og hytteost i køleskabet, kan man gøre triste rester og glemte grøntsager til en glimrende tærte.

En rest stegt kalkun fra forleden, portobellosvampe og en håndfuld oversete rødløg kan forenes i en tærte. Variationerne er utallige. Og jo; naturligvis kan man lave en tærtedej fra bunden, men med butterdejspladerne i fryseren er det ganske let at gøre resterne til et reelt måltid gerne ledsaget af en salat.