Hvad stiller man op med en novemberkaktus i februar?

Med foråret på vej er det blevet tid at give potteplanterne et skønhedstjek og pleje dem efter overvintringen

Novemberkaktus skal stå køligt og lyst og have ny jord til marts.
Novemberkaktus skal stå køligt og lyst og have ny jord til marts. . Foto: Mette Østergaard.

Februar bliver bedre og bedre for hver dag, der går, og det er lyset, jeg har i tankerne. En times ekstra lys fra morgenstunden og ligeledes en ekstra om aftenen er det blevet til gennem den seneste måned. Det giver et plus til humøret. Det samme sker for potteplanterne i vindueskarmen og de overvintrende i karnapper, udhuse og andre listige steder. Planterne fornemmer, at tiden er kommet, hvor det godt kan svare sig at skyde et par skud og folde nye, grønne blade ud.

Det er tid at give potteplanterne ny jord, skære tilbage, tynde ud og i det hele tage give dem et skønhedstjek. Det opdagede min søn, som forleden spurgte, om jeg troede, hans chili kunne overleve. Der er ikke noget som at blive spurgt til råds af ens voksne børn. Det viste sig, at han havde sat to chili til overvintring i et vindue på loftet. Begge så temmelig sølle ud, og alle blade lå visne i vindueskarmen. Den ene chili var stendød, det kunne konstateres ved at ridse med en negl i barken. Er der saftig grøn farve under barken, er planten i live, men denne var tør og brun. Den anden chili havde skudt små blade direkte ud fra den lidt træagtige stamme, hvilket min søn havde opdaget.

Der var liv at spore, og mit råd var straks at klippe planten ned til det sted, hvor nyvæksten var at se. Det betød, at chilien gik fra at være en godt 40 centimenter høj, busket chili til at være 20 centimeter høj og uden forgrening. Mit ræsonnement er, at planten ikke skal bruge energi på at sende vand og næring helt til tops i en halvvissen plante, men hellere skal satse energien på de nye skud, der med sikkerhed er på vej. Indsatsen giver forhåbentlig en stærk og bladrig chili, der senere kan plantes i drivhuset.

I den hjemlige vindueskarm er mit største problem netop nu, at jeg ikke ved, hvad jeg skal stille op med min novemberkaktus, som jeg meget gerne vil beholde fra år til år. Den er nu på andet år, og den blomstrede i november, men ikke overdådigt, som jeg kunne ønske. Lige nu ser den ikke tilpas ud, og hvad stiller man op med en sådan novemberkaktus i februar?

Svaret har jeg fundet med hjælp fra hjemmesiden www.nordiskkaktusselskab.dk. Det er en privat forening, hvor medlemsskaren er passionerede kaktus-fans. Er man med i foreningen, kan man få hjælp fra de mest erfarne kaktus-dyrkere, der tilbyder sig som konsulenter.

På konsulentlisten fandt jeg frem til Finn Larsen, der bor ved Køge, og tænkte, han måske ville hjælpe mig og læserne med et par dyrkningstips. Det ville han meget gerne. Jeg sendte Finn billedet af min novemberkaktus og spurgte ham, hvad han ville stille op med en sådan halvsløj plante netop nu. Det fik jeg prompte en længere anvisning på, som jeg gengiver her:

”Planten på billedet ser da ikke helt dårlig ud. De røde blade er et tegn på, at planten har en smule stress, og det kan der være flere grunde til. Når blomstringen er overstået, skal planten helst hvile resten af vinteren. Dette gøres lettest ved at stille planten lyst, men i køligt lokale ved cirka 10 grader. I hvileperioden skal man kun vande en smule eventuelt i en underskål, således at planten ikke skrumper for meget. Det er sådan set hvileperioden, som ansporer planten til at blomstre i den kommende sæson, selvom det sikkert kan lykkes alligevel, da novemberkaktus er meget tolerant.

Jeg ville vente lidt endnu med at plante min novemberkaktus om, jeg tror, marts måned vil være bedre. Løs godt op i rodklumpen og fjern en pæn del af de gamle, sammenklumpede rødder. Plant den i god pottemuld, måske iblandet lidt halvt-omsatte blade. Julekaktus og novemberkaktus bryder sig ikke om lerpotter, medmindre de er glaseret på indersiden. I en lerpotte bliver der for tørt for en kaktus, som vokser i Brasiliens skove. Almindelige plastpotter er bedst. Den almindelige julekaktus (Schlumbergera truncata) er den vilde art, som var almindelig for år tilbage. Nu er den blevet udkonkurreret af hybrider, som vi kalder novemberkaktus.”

Sådan lyder ordene fra Finn Larsen og tak for dem. Jeg bar straks min novemberkaktus ud i stalden, hvor der er omkring 10 grader gennem vinteren. Den står nu i et sydøstvindue. Planten er sikkert blevet stresset og har fået de røde blade af for megen varme og vanding i stuevinduet.

Jeg spurgte også Finn om, hvad han gør om sommeren med sine novemberkaktus. Han fortæller, at de hænges ud i havens pergola, hvor der en del lys, men ikke hård sol. Her bliver de vandet og gødet gennem hele sommeren. Inden første nattefrost er det vigtigt at få planterne indendøre igen, lyst og ikke for varmt.

Det handler dybest set om, at planterne skal føle sig hjemme. Det er ikke ligetil. Julekaktus kommer som nævnt fra Brasilien, hvor den gror oppe i træerne i grenkløfter. I grenkløfter samles visne blade og danner humus, og det er tilstrækkelig grobund for planten.

Jeg synes, Finn Larsens dyrkningsbeskrivelse på charmerende vis kommer tæt på planternes hjemlige forhold.