Hvor er mindesmærket for danske søfolk, der mistede livet under Anden Verdenskrig?

I løbet af Anden Verdenskrig døde mellem 850 og 1000 søfolk, men en læser savner et mindesmærke for dem

Hvor er der et mindesmærke for de falde søfolk?
Hvor er der et mindesmærke for de falde søfolk?. Foto: Jan Djenner.

Den 9. april er det så 75 år siden, at Danmark blev besat af tyske tropper. Kampen mod Tyskland var dog allerede i fuld gang på det tidspunkt, ikke mindst på havet, hvor mellem syv og otte tusinde danske søfolk arbejdede på danske skibe. Allerede inden besættelsen var 29 danske skibe blevet sænket af tyske ubåde, hvilket kostede 360 sømænd livet, og det på trods af, at Danmark havde en ikke-angrebspagt med Tyskland og havde erklæret sig neutral.

Mere end 240 skibe og omkring 6000 danske søfolk gik uden tøven i allieret tjeneste på et tidspunkt, hvor det langt fra var sikkert, hvem der ville vinde krigen. Danske søfolk var med overalt og ved Invasionen i Normandiet var der godt 30 danske skibe med 800 danske søfolk om bord. Op imod 20 af dem mistede livet, men under hele krigen døde mellem 850 og 1000 danske søfolk i alt.

På Langelinie har vi et stort og smukt mindesmærke for danske søfolk, der mistede livet under Første Verdenskrig, men hvor kan man se et mindesmærke over de mange danske søfolk og andre, der i allieret tjeneste gjorde langt mere for sejren end det var muligt for frihedskæmperne i det besatte Danmark?

Efter krigen kom søfolkene hjem i små grupper. Der var ingen modtagelseskomiteer, ja deres indsats var allerede da glemt. Det bør den ikke være, og rimeligt ville det være, hvis man kunne finde billeder af mindesmærker for disse helte, der var med i hele krigen og satte livet til under forfærdelige forhold.