Hvorfor bliver man syg i begyndelsen af ferien?

I dagene op til ferien stresser man måske ekstra for at nå det sidste på jobbet, men netop som ferieroen sænker sig, sker det. Atju!

Efter en stresset arbejdsperiode kan kroppen være ­ekstra modtagelig for sygdom. –
Efter en stresset arbejdsperiode kan kroppen være ­ekstra modtagelig for sygdom. – . Foto: shutterstock/Ritzau Scanpix.

Endelig kan kroppen slappe af fra hverdagen, og så, bang, prosit, er man tvunget på langs, og hverken på grund af sol, strand eller sommerlæsning. Mange oplever ikke kun en himmel i brand, når de går på ferie, men også hals, næse eller hoved.

Men hvorfor oplever mange at blive syge, så snart ferien starter?

Efter en stresset periode med paraderne oppe, som mange kan have de sidste arbejdsdage før ferien, kan kroppen være ekstra modtagelig for sygdom. Det siger Søren Riis Paludan, professor ved institut for biomedicin, Aarhus Universitet, og forsker i immunforsvaret:

”Det er bestemt et fænomen, at stress påvirker immunforsvaret. Så er forsvarsbolværket sænket i forhold til infektioner,” siger han.

Men det er ikke, fordi kroppen går og ”sparer op” til ferie på grund af stress. Kroppen lurer altså ikke på kalenderen og udskyder sygdom fra hverdag til ferie. Det har Jan Pravsgaard Christensen, professor ved institut for international sundhed, immunologi og mikrobiologi, Københavns Universitet, tidligere forklaret til videnskab.dk:

”Der er ikke noget, der hedder at udskyde sygdomme. Når en sygdom vil og kan inficere os, så gør den det altså.”

I stedet skal man nok snarere se på, hvordan immunforsvaret er opbygget. Her skal man holde tungen lige i munden.

Forsvaret består i virkeligheden af to forskellige systemer: det medfødte immunsystem og det erhvervede immunsystem.

Når man er i fare for at blive syg, er det først det medfødte system, der forsøger at redde ferien. Her kan en smule stress faktisk skærpe immunsystemet, fordi stresshormoner som adrenalin kan hjælpe i kampen mod bakterier og infektioner.

Det er dog en stakket frist, for er stress en mere eller mindre fast følgesvend i hverdagen, bortfalder bonussen. Så kan et andet stresshormon – kortisol – svække immunforsvaret og være direkte skadeligt.

Kan det medfødte system ikke klare ærterne, så træder det erhvervede immunsystem til.

”Det erhvervede immunsystem er bare noget langsommere om at komme i omdrejninger, og så er det, vi mærker, at vi begynder at blive syge,” siger Jan Pravsgaard Christensen.

Og derfor starter ferien for mange måske med en løbende næse.

Stress kan altså være et tveægget sværd i kampen mod sommersnuen. Alt efter om man generelt er stresset i hverdagen, eller om det mere er, når sommerhusturen nærmer sig. Men immunsystemet er også en kompliceret størrelse, som der stadig forskes intensivt i.

Bente Klarlund Pedersen, overlæge og professor ved Rigshospitalet, har forsket i netop sammenhængen mellem stress og sygdom. Hun påpeger ligeledes over for videnskab.dk, at psyken i sig selv også kan spille ind:

”Det kan også være, at det handler om, at så længe man er stresset, så tager man sig primært af at klare det, som man nu engang skal klare. Man benægter så at sige symptomerne. Og når man så har overstået stresset, kan man pludselig mærke, at man faktisk har været syg.”

Der kan altså være flere forklaringer på, hvorfor man kan få ferien spoleret af forkølelse eller influenza, siger Søren Riis Paludan på vej i sommerhus:

”Det havde været dejligt nemt at pege på en enkelt årsag, men der er altså ikke klart bevis for en sammenhæng. Mange forskellige faktorer kan spille ind på, at folk bliver syge.”

Snøft. Og god ferie!