Hvorfor er det uhyggelige hyggeligt?

Danskerne elsker bøger og podcasts om uhygge og drab. Måske kan Charles Darwin forklare, hvorfor det forholder sig sådan

Hvorfor er det uhyggelige så tiltrækkende for mange mennesker? – Foto: Christian Schulz/Panthermedia/Ritzau Scanpix.
Hvorfor er det uhyggelige så tiltrækkende for mange mennesker? – Foto: Christian Schulz/Panthermedia/Ritzau Scanpix.

Har du også pakket en krimi eller fundet en uhyggeligt podcast til sommerferien?

Så er du ikke den eneste, for kriminalromaner har længe toppet de danske bestsellerlister, og podcasten “Mørkeland” om drabssager fra politiets arkiver har mellem 400.000 og 500.000 ugentlige downloads.

Det uhyggelige tiltrækker mange. Men hvorfor?

Det kommer evolutionsforsker ved Aarhus Universitet Mathias Clasen med et bud på i Videnskab.dk’s nye podcast Brainstorm.

Mathias Clasen mener, at interessen for det uhyggelige kan handle om overlevelse. Overlevelse er ifølge evolutionsteoriens forfatter Charles Darwin det mest grundlæggende instinkt i mennesket.

Og ved at beskæftige sig med det uhyggelige og ubehagelige kan mennesket forberede sig på faretruende scenarier. Dermed vil mennesket i højere grad sikre egen overlevelse.

”Derfor giver det mening rent evolutionært, at vi i visse tilfælde opsøger ting, som vi normalt anser som farlige,” siger Mathias Clasen.

Fænomenet kalder forskere for ”morbid nysgerrighed”. Denne nysgerrighed kom også til udtryk under coronapandemien, da film om dødelige sygdomme blev mere populære.

Filmen ”Contagion” fra 2011 om en viral pandemi gik ifølge Politiken fra at være nummer 270 på listen over mest sete film fra produktionsselskabet Warner Bros.’ til at være oppe på på top 10.

”Det er ikke noget nyt fænomen. Vi kan spore det helt tilbage til antikken, hvor man for eksempel så gladiatorkampe som underholdning,” siger Mathias Clasen.