”Hygge” blev slået af ”brexit” som årets ord i England

I England har det danske ord "hygge" vundet genklang. Selvom det var tæt på at blive kåret som årets ord, gik det lige netop ikke

Ordet ”hygge” beskrives af Collins som ”at skabe en dejlig og selskabelig atmosfære, som fremhæver velvære”.
Ordet ”hygge” beskrives af Collins som ”at skabe en dejlig og selskabelig atmosfære, som fremhæver velvære”. Foto: Polfoto

Det gode danske ord ”hygge” var tæt på at blive kåret som årets ord i England, men det blev slået af det politiske begreb ”Brexit”.

Det er ordbogsforlaget Collins, der hvert år holder en konkurrence om årets ord.

Ordet Brexit blev almindeligt kendt både i Storbritannien og i resten af verden i forbindelse med briternes farvel til EU efter en folkeafstemning i sommer.

Brexit blev første gang brugt i 2013, men anvendelsen af ordet er steget eksplosivt med 3400 procent i år, hvor folkeafstemningen som bekendt fandt sted.

Også ”Trumpism” var med i konkurrencen om at blive årets ord på Collins’ liste.

Ordet ”hygge” beskrives af Collins som ”at skabe en dejlig og selskabelig atmosfære, som fremhæver velvære”.

Efter danske tv-seriers store succes i Storbritan- nien – deriblandt tv-serien ”Borgen” og de gentagne kåringer af danskerne som verdens lykkeligste folk – har briterne fået øjnene op for den særlige danske hygge, der på det nærmeste er ved at udvikle sig til en eksportsucces.

En række bøger om ”hygge”forventes at ramme julehandelen i England i år.

Årets ord herhjemme bliver i øvrigt fundet den 16. december, hvor P1-programmet ”Sproglaboratoriet” i samarbejde med Dansk Sprognævn kårer vinderen.

Sidste år løb ”flygtningestrømme” med sejren, der i 2014 gik til ”Mobilepay” og året forinden til ”undskyld”.

8