Hylden er duften af sommer

Det er nu, hvis man skal nå at plukke de intenst duftende blomsterskærme fra hylden

Hyldeblomsten er smagen af sommer, og det er nu den skal hældes på flaske.
Hyldeblomsten er smagen af sommer, og det er nu den skal hældes på flaske. Foto: Bjarne Nørum.

I bunden af haven i London står en god gammel hyld.

Når blomsterne springer ud på træet, så er der en hel intens duft i stort set hele haven, som overdøver syrener og roser, der trods alt kræver, at man sætter næsen ned i dem. 

Blandt frugttræer udmærker hylden sig ved, at både blomsterskærmene og senere hyldebærerne kan bruges.  

Men som regel bliver det kun til de blomster, der kan nås nede fra jorden. Til gengæld nyder havens fugle så godt af bærrene i toppen af træet senere på året. 

Foto: Bjarne Nørum

Hyldeblomstsaft er ganske let at tilberede. Det kræver blot lidt plads i køleskabet eller anden kølig sted, hvor den kan stå at trække. 

Når saften er klar til brug, så kan det være som ganske almindeligt saftevand, med én del saft til fire dele vand. Den kan få et pift med tonicvand eller danskvand, bruges i cocktails med eller uden alkohol, samt anvendes til at give smag i flødeskum og is til desserter.

Et andet tip er lade noget af saften blive til isterninger, til når der skal serveres kølige sommerdrinks.