I dag markeres biernes dag. Men er biernes summen ved at forstumme?

Den 20. maj er biernes dag. Og der er rigtig god grund til at passe på det lille gulsorte insekt, advarer Verdensnaturfonden

I disse år findes der i alt 295 forskellige biarter i Danmark, hvoraf 56 vurderes at være i mere eller mindre akut fare for at uddø.
I disse år findes der i alt 295 forskellige biarter i Danmark, hvoraf 56 vurderes at være i mere eller mindre akut fare for at uddø. Foto: Charlie Drevstam/Johner/Ritzau Scanpix.

Hvad hvis man ikke længere kan mæske sig i uanede mængder af friske jordbær først på sommeren? Eller i sprøde, nyplukkede æbler og saftige blommer senere på sæsonen? Og hvad hvis naturen en dag er helt blottet for vilde blomster?

Det kan i yderste konsekvens blive tilfældet, hvis de danske bier fortsætter deres nuværende tilbagegang. For jo færre bier, jo mindre bestøvning, og det vil gå ud over udbyttet fra planter i den danske natur, i haver og i frugtplantager.

I dag, den 20. maj, markeres FN's internationale dag for bier, og i den anledning advarer WWF, Verdensnaturfonden, om, at hver femte danske bi er i fare for at uddø. Dagen blev officielt stiftet i 2017 for netop at sætte fokus på og anerkende biernes rolle i naturens økosystem. En rolle, som der altså i årenes løb er blevet færre og færre bier til at udfylde.

I disse år findes der i alt 295 forskellige biarter i Danmark, hvoraf 56 vurderes at være i mere eller mindre akut fare for at uddø.

De fleste kender måske først og fremmest honningbien, der, som navnet antyder, er ophav til den søde, klistrede spise. Men også humlebien, der med sin store, lodne krop vækker opsigt, når den kommer summende forbi, genkendes af mange.

Sidstnævnte lever som de fleste andre biarter vildt i naturen, men den vilde honningbi er derimod en af de arter, som allerede er uddød i Danmark. I dag findes sidstnævnte kun i biavl herhjemme.

Biernes tilbagetog skyldes primært, at mange af biernes naturlige levesteder er forsvundet, fordi de er omlagt til landbrug eller bebyggede områder. I de senere år har et stigende fokus på det, der betegnes som en lurende biodiversitets krise, dog medført, at flere både offentlige og private arealer er blevet omlagt til såkaldte vilde haver til gavn for bier og andre insekter.

Verdensnaturfonden har samlet en række gode råd til at skabe mere bivenlige omgivelser herunder.

  • Plant bivenlige blomster, der afgiver nektar og pollen.
  • Lad dele af din have vokse vildt.
  • Undgå at bruge sprøjtemidler
  • Lav eventuelt en blomstereng på grunden, som ikke gødes.

Kilder: Ritzau / WWF Verdensnaturfonden.