I Danmarks ældste hobbyforretning kommer ældre for at dyrke deres passion

Hobby Service i Aalbort blev grundlagt i 1952 og er en af de sidste forretninger, der sælger klassiske hobby-produkter som modelfly og -tog

Siden 1992 er der Jan Andersen der har drevet forretningen, han overtog den fra sin far, som grundlagde den i 1952.
Siden 1992 er der Jan Andersen der har drevet forretningen, han overtog den fra sin far, som grundlagde den i 1952. Foto: Privat.

”For tyve år siden stod skolebørnene og trykkede næsen flade mod ruden og savlede over det, de så i butikken – det sker ikke længere.”

Sådan siger Jan Andersen, som er indehaver af butikken Hobby Service i Aalborg. Forskellen fra dengang og i dag kan også ses i modelflyveklubberne, fortæller han videre.

”For her er gennemsnitsalderen omkring 60 år, og der er ikke nogen tilgang af unge mennesker, som interesserer sig for at bygge modelfly,” siger Jan Andersen.

Men Hobby Service holder fortsat åbent for ældre kunder med særlige hobbyinteresser. Her sælges modelskibe af træ, fjernstyrede helikoptere og kreative lav-selv-smykker.

Det er en butik med en lang historie. Den blev grundlagt i 1952 af Jan Andersens far, Kurt Andersen, og dengang lå butikken på Vesterbro 43. I dag er adreessen Nørregade i en af Aalborgs strøggader. Jan Andersen overtog butikken efter sin far i 1992. Inden da nåede sønnen at arbejde 14 år under sin fars ledelse.

”Det er skideskægt at drive en nicheforretning. Vores kunder er mennesker, der kommer for at dyrke deres passion og fritidsinteresse. Derfor er kunder, der måske normalt går klædt i det stiveste puds, helt afslappede, når de kommer herind,” siger Jan Andersen.

På trods af den gode stemning i butikken er hobbybranchen ikke, hvad den har været, fortæller Jan Andersen. For 15 år siden sad han på en messe for hobbybutikker i Nürnberg i Tyskland. Ved bordet var der mange, som var fortvivlede over branchens forfald, og flere af dem mente, at man skulle gøre noget.

”Men det er, som det er. Vores konkurrent i dag er smartphones og computerspil. De unge er ikke til det, vi sælger. Det er den stærkeste, som overlever. At jeg står tilbage som en af de sidste, skyldes nok også, at jeg har en webshop. Så alle de byer, hvor modelbutikken er lukket, der finder deres gamle kunder mig på nettet,” siger Jan Andersen.

Det er egentlig ikke nostalgien over forretningens lange historie, som driver værket i dag, selvom butikkens indretning er forblevet den samme – dog med lidt andre produkter på hylderne. Da hans far åbnede butikken, blev der solgt kohorn, som folk kunne slibe og polere.

”Vi har selvfølgelig nogle stamkunder, som har besøgt os i mange år, men for de nye kunder er det jo også bare en forretning. De ved ikke, at den har eksisteret i 70 år. Men jeg er nok lidt gammeldags, og vi tager tingene stille og roligt i butikken. Så bruger vi vores tid på kunderne og ikke så meget andet,” siger Jan Andersen.

Den måske lidt gammeldags måde at drive forretningen på blev tydelig for et par år siden, da Jan Andersen skulle have en ny elev i butikken, som skulle igennem en proces for at blive godkendt som praktiksted. Skolen sendte en stor mappe med en masse krav, til alt det som han skulle oplære den nye elev i. Men nøgletalsanalyser og andre fancy begreber har Jan Andersen ikke meget fidus til, så han satte kryds, ud for det han kendte til, og sendte mappen retur.

”Så ringede de fra skolen og fortalte, at jeg ikke havde udfyldt det, som jeg skulle. Og så sagde jeg, at alle de her 100 punkter ikke var så vigtige, for det at drive forretning handler grundlæggende om tre ting: køb billigt, sælg dyrt og sælg så meget som muligt. Det er det, som en forretning går ud på, når man skærer alle de fine begreber fra,” siger Jan Andersen og fortsætter:

”Vi har dog haft nogle værdier, vi har drevet butikken ud fra – det skulle være en blanding af arbejde og fritid. På den måde at det ikke skulle være så sjovt, at man ikke tjente nogle penge. Men man skal heller ikke tjene så mange penge, at man ikke også kan have det sjovt.”

Hobby Service fik en elev, men der er ikke nogen til at tage over, når Jan Andersen, som er 65 år, stopper. Han fik sit efterlønsbevis for to år siden, og begge hans sønner studerer i København. Så der er ikke nogen naturlig arvtager til forretningen, påpeger han.

”Den dag jeg stopper, så lukker butikken. Det kunne være meget rart, hvis der var en, der havde lyst til at købe den, og hvis den rette person dukker op, er jeg også meget fleksibel på prisen. For jeg kan godt se for mig, hvordan nogle af kunderne vil jamre, den dag jeg sætter ophørsudsalgsskilte i vinduet,” siger Jan Andersen.