I Luthers fodspor - optakt til reformationsjubilæet i 2017

Tag med Kristeligt Dagblad og Felix Rejser på en uforglemmelig rejse til Tyskland i Luthers fodspor fra den 19. til den 24. september 2016

På rejsen besøger vi den smukke by Wartburg.
På rejsen besøger vi den smukke by Wartburg. . Foto: Felix Rejser.

Det er vanskeligt at forestille sig kirkehistorien uden Martin Luther. Bjergværksarbejderens søn blev født i Eisleben i 1483, men blev hverken bjergværksarbejder eller jurist.

Til faderens store fortrydelse valgte unge Luther at banke på klosterporten i Erfurt. En beslutning, der fik betydning ikke bare for Luther selv og hans familie, men for kristendomsopfattelsen i en stor del af kristenheden. Således, at der i dag regnes med før eller efter Reformationen. Munken, der åbnede, kunne ikke vide, at den unge mand, der trådte ind, senere fik den allerstørste betydning for klosteret.

”Lutherstadt Wittenberg” kalder man byen, hvor Luther tilbragte størstedelen af sit liv. Her boede han sammen med sin Käthe på den plet, som i dag rummer verdens største reformationsmuse-um. Midt i en turbulent tid i Europas historie slog Lut-her i 1517 sine 95 teser op på døren til Slotskirken i Wittenberg. En konfessionel deling af kristenheden var uundgåelig. I dag gør man intet for at skjule bysbarnets dengang kontroversielle holdninger og skrifter. Tværtimod bæres tilnavnet ”Lutherstadt” i dag med både stolthed og stor selvfølgelighed, da byen ville smuldre bort, om man forestillede sig den uden Luther.

Vi skal på rejsen besøge den lille by Eisleben, hvor Luthers, og dermed også Reformationens, vugge fik plads. Her blev Luther båret til dåben. Hele livet kaldte han Eisleben for ”sin by”. Også den bærer i dag tilnavnet ”Lutherstadt”.

Luthers fødehus er i dag indrettet med et lille fint museum, der fortæller om Luthers familie og fødeegn. Både dåbskirke og dødshus har op til reformationsjubilæet gennemgået omfattende restaureringer og fremstår som værdige formidlere af såvel Luthers liv som betydning.

Læserrejsen giver et spændende indblik i reformationstidens Tyskland, men også i, hvad Reformationen kom til at betyde for os som kristne. Med stor glæde og gæstfrihed bydes interesserede velkommen i dette spændendde område af Tyskland. Egnen er med sin spændende historie og vidunderlige natur altid et besøg værd.

Murens fald har betydet en forbedring - ikke blot af hoteller, men også af seværdige museer og bygninger. Og den nært forestående fejring af jubilæet har givet endnu et løft. En perfekt ramme om en oplevelse af historiens vingesus. Med som rejseledere er præsteparret Helga og Bent Oluf Damm.

”Lutherstadt Wittenberg” kalder man byen Wittenberg, hvor Luther tilbragte størstedelen af sit liv, og hvor 500-årsjubilæet selvfølgelig også fejres.
”Lutherstadt Wittenberg” kalder man byen Wittenberg, hvor Luther tilbragte størstedelen af sit liv, og hvor 500-årsjubilæet selvfølgelig også fejres. Foto: Jan Woitas/Scanpix