Prøv avisen
Lørdagsmad

I San Francisco finder man brødenes superstar

Verdens bedste brød fra bageren Chad Robertsons butik i San Francisco. Hans filosofi er, at der skal friskt brød på bordet til aftensmaden. Foto: Poul Joachim Stender

Drop de udtryksløse bakeoff-brød og bag hjemmelavede surdejsbrød

Dansk brød er blevet elendigt. Supermarkedernes bakeoff-brød er skyld i, at den ene bagerbutik efter den anden lukker.

På min egn har Gevningebageren drejet nøglen om for en måned siden. Hans brød smagte som duften af en hvedemark en mild augustaften.

Når man er brød-entusiast, ligesom jeg er, er man altid på jagt efter det sublime brød.

I øjeblikket bages verdens bedste brød i Californien. Det er amerikaneren Chad Robertson, der har åbnet en stribe af bagerier i Los Angeles og San Francisco. Amerikanerne står i kø for at købe hans friskbagte brød.

I modsætning til danske bagere har han den filosofi, at der skal friskt brød på bordet til aftensmaden. Om morgenen koncentrerer hans bagerier sig om croissanter og kager. På den sene eftermiddag vælter vidunderlige brød ud af ovnen. Jeg besøgte i weekenden hans bageri på 600 Guerrero St. i San Francisco og fik mit livs bedste brødoplevelse.

Efter at have fulgt sidste del af bageprocessen, fra det øjeblik brødene efter 16 timers hævning kom ind i ovnen, til de blev taget ud igen, overrakte bageren mig en beholder med Chad Robertson surdej. Større kan det ikke blive for en brødentusiast.

Denne madklumme vil ikke forsøge at give opskriften til Tartine-bageriernes surdejsbrød. På biblioteket kan man låne Chad Robertsons bog ”Det gode brød - opskrifter fra Tartine Bakery” og aflure ham det ypperste i brødbagningens kunst.

Jeg skriver denne klumme som et opråb til alle bakeoff-afhængige.

Drop industribrødene og kom med denne lette surdejsbrøds-opskrift i gang med velsmagende og smukke brød.