I vintermørket spirer haveplaner

Haven er grim og afgnavet som aldrig før, men en britisk haveguru på Netflix kan få én til at drømme stort og glemme det hele

Haveguruen Monty Don er vært på haveprogrammet ”Big Dreams Small Spaces” og er uhyre populær i Storbrittanien. –
Haveguruen Monty Don er vært på haveprogrammet ”Big Dreams Small Spaces” og er uhyre populær i Storbrittanien. – . Foto: Skærmbillede fra Netflix.

Haven har aldrig været grimmere! Da vi kom hjem fra juleferie, havde en ubuden gæst indtaget køkkenhaven og ædt alt det grønne af de få stokke palmekål og grønkål, det var lykkedes os at få drevet op af jorden i år.

Vi skyndte os at hegne de afgnavede stokke ind, og her skulle vi måske bare have kastet håndklædet i ringen og sagt som Bamsefar i ”Dyrene fra Hakkebakkeskoven”: ”Sket er sket, og spist er spist.”

I hvert fald står vores lille fold af afgnavede kålstokke nu som små tragikomiske monumenter over vores uduelighed, mens haren, rådyret, eller hvem det nu er, ligger flad af grin et sted i hegnet.

Vi har givet op for nu. Heldigvis nåede vi at få kulet både rødbeder og knoldselleri ned i vådt sand, før frosten smattede dem ud. De ligger, sammen med et par kasser Belle de Boskoop-æbler og løg i en musesikker boks i skuret og trøster; vi har trods alt har fået lavet et lille forråd.

Om vinteren plejer krydderurter at kunne redde enhver halvkedelig gryderet og give en lille fornemmelse af daglig høst. Men krydderurte-situationen er også helt til rotterne i år, og de sidste ynkelige blade har netop forladt både timian, salvie og rosmarin. Vi har en mistanke om, at det skyldes manglende indsats fra vores side, så nu har vi besluttet os for, at det skal være anderledes: I år VIL vi have en rigtig urtehave!

Her er der en parentes i fortællingen, en britisk parentes. På streamingtjenesten Netflix har vi fundet et haveprogram for amatører, som i en råkold januar er balsam for sjælen. ”Små drømmehaver” (”Big Dreams Small Spaces”) hedder det oprindelige BBC-producerede program. Her møder vi den krølhårede haveguru Monty Don (det hedder han faktisk), som er så populær, at alle britiske damer er ved at dåne, når han træder ind ad havelågen.

”Monty Don! I min have?!”, jubler de, og hopper op og ned.

Nå, men han kan altså noget, denne Monty. Når han i haveprogrammet besøger høj og lav i hele det prægtige britiske rige, rækkehushaver, kolonihaver og villaer, får han hurtigt overskueliggjort de medvirkendes amatøragtige haveplaner. Han er bundærlig og ved, hvad der realistisk kan lade sig gøre på et givent budget. Ofte er der et element af opdragelse i hans kommentarer til de medvirkende. Han finder lynhurtigt deres ømme punkter og sære tendenser og beder dem ”get over it” (kom videre).

Men det gode ved Monty er, at han heller ikke slår drømmene ned som ukrudt. Vil man have en sydengelsk strandhave, et bonsaiparadis eller en victoriansk bregnevæg, kan man sagtens få det.

Og det er så her, vi, tilbage i den grå vibysjællandske januarvirkelighed, tænker, at det slet ikke er skudt over mål med en kontemplativ urtehave i miniformat, lige midt i forhaven. Sådan lidt a la de urtehaver, man havde i middelalderens klostre herhjemme. Med pilefletindrammede bede med lægeurter, indianermynte, sar, isop (og rosmarin og timian, selvfølgelig). Vi tegner ubehjælpsomme blyantstegninger, visker ud, prøver noget nyt. Hopper lidt op og ned af begejstring.

Nu har vi godt nok ingen Monty Don ved hånden, og risikoen for at fejle er der altid. Det er slet ikke sikkert, det bliver til noget, og måske holder vi os til at få styr på vores kåldyrkning. Men når alt andet sejler, så er det indimellem rart at mærke den entusiasme, de vidder i tanken, der fik én til at flytte ud af byen i det hele taget. Med Montys ord: ”Everything is possible!” – alt kan lade sig gøre!