I wellness skal du føde dine børn

På det ny supersygehus i Gødstrup ved Herning kan gravide i fremtiden komme til at føde på stuer indrettet med skovtapet og fuglesang i højttalerne. Målet er at mindske utryghed og smerte for de fødende

På den ny forsøgsfødestue i Herning er det formålet at skabe hjemlige og trygge omgivelser. Derfor har de fødende mulighed for selv at vælge ”tapet” til de hvide vægge, når de ankommer. Tapetet består i et billede af skov, strand eller dyr, som projiceres op på væggen via computerteknologi. -
På den ny forsøgsfødestue i Herning er det formålet at skabe hjemlige og trygge omgivelser. Derfor har de fødende mulighed for selv at vælge ”tapet” til de hvide vægge, når de ankommer. Tapetet består i et billede af skov, strand eller dyr, som projiceres op på væggen via computerteknologi. - . Foto: Emil Steen Sanggaard.

I Bibelens skabelsesberetning fortæller Gud kvinden, at han vil gøre hendes svangerskab ”plagsomt og pinefuldt”, og at hun skal føde sine børn i smerte. Siden har millioner af skrigende kvinder i fødsel nok spurgt sig selv om, hvorfor Eva skulle spise det æble.

Fødsler kan være smertefulde og utrygge, men ville det hjælpe, hvis man tilsatte lidt wellness i form af beroligende omgivelser? Det er hovedtanken bag et nyt forsøgsprojekt, ”Fremtidens fødemiljø”, på Regionshospitalet Herning, Hospitalsenheden Vest. Projektet afprøver en ny type fødestue, som skal danne grundlag for opførelse af syv nye stuer på supersygehuset Gødstrup ved Herning med ibrugtagning efteråret 2017.

Når den gravide og partner ankommer, vælger de selv tapet på en iPad. Det kan være strand, skov eller dyrebilleder, alt efter hvad de føler sig tilpas med. Der er ”wellnesshjørne” med stort badekar, lavasten og udvalg af massageolier. Og fra højttalerne strømmer fuglesang og bølgeskvulp. Bag designet står blandt andre Ann Fogsgaard, chefjordemoder på Regionshospitalet Herning.

”De seneste 30 år har vi arbejdet meget med sikkerhed herhjemme, overvågning af fostrets hjerte og hurtige kejsersnit. Men vi halter bagefter, når det handler om de fysiske rammer. Fødestuerne ser ud præcis som for 30 år siden, de ligner nærmest dem, man kan finde i Afrika,” siger hun.

I dag får cirka 35 procent af danske førstegangsfødende lagt ve-stimulerende drop, fordi de ikke selv laver fødselsveer nok til, at barnet kan komme ud. Forskning viser, at skræmmende omgivelser har negativ effekt på produktionen af det hormon, oxytocin, som kroppen laver veer med. Forsøget med wellness-stuen har derfor også til formål at undersøge, om forbruget af ve-drop kan mindskes.

Der er også lidt forkælelse til fædrene på den ny stue. I et særligt ”far-skab” findes alt, hvad fødselshjælperen behøver. Og på en gps kan han følge fødslens forløb.

”Det er lidt ligesom, hvis du skal hjemmefra og til Berlin. Så kan det godt være, der er lidt kø-dannelse nede ved Vejle. Så kommer vi lidt senere frem. Men det giver et overblik,” siger Ann Fogsgaard.

Det lyder jo godt alt sammen. Men stuen i Herning er først og fremmest til forskning, og de heldige par udvælges ved lodtrækning, forklarer Ann Fogsgaard.

”Man kan desværre ikke skrive sig på venteliste. Men måske bliver det sådan her i fremtiden. Det tror vi på.”