Prøv avisen

Indtørret hjerte og en heks på flaske

Uhyggen spreder sig på en ny udstilling i Oxford med okkulte genstande fra middelalderen og frem. Her er en heksedukke med en syl gennem hovedet fra begyndelsen af 1900-tallet. Foto: Ashmolean Museum

En række makabre genstande på museum i Oxford giver indsigt i det okkultes historie gennem 900 år

Du sidder i et helt almindeligt værelse. Pludselig bliver det meddelt, at der er et lig bag døren. Det ændrer hele oplevelsen af rummet, selvom intet ser anderledes ud. Det er nemlig dig, der er forandret.

Sådan beskrev den store åndelige filmskaber Carl Theodor Dreyer efter sigende den effekt, han ønskede at skabe i filmen ”Vampyr” fra 1932. Han forstod effektivt at frembringe angst hos sin seer.

Siden Dreyer har vampyrer, hekse, magi og mystik fyldt biografer og stuer med rædsel. Den moderne fascination af det uforståelige bygger på mange hundreder af års reel frygt og sameksistens med det overnaturlige, som gennem tiden er blevet til en hel del bizarre og okkulte genstande anvendt i kampen mod eksempelvis hekse, vampyrer og anden ondskab.

Et udvalg af disse artefakter kan nu opleves på et museum i Storbritannien, hjemstedet for nogle af de største myter og monsterfortællinger som ”Frankenstein” og ”Dracula”.

I morgen åbner Ashmolean Museum i Oxford dørene til udstillingen ”Fortryllet: Magi, ritualer og heksekunster” med en uhyggelig samling genstande fra 1200-tallet og frem. Museet tilhørte i sin tid en Elias Ashmole, som var meget optaget af astrologi, alkymi og magi, og hans samling af krystaller, enhjørningehorn og havfruelemmer indgår i udstillingen.

Blandt de mange genstande indhentet fra blandt andet private samlere, finder man dyrehjerter, der tidligere blev placeret i skorsten mod hekse, samt små skræmmeflasker med urin, hår og negle taget fra en formodet heks. Her er også en poleret krystal, der næsten skræmte livet af åndemageren John Dee fra 1500-tallet, da der ifølge ham selv kom en stemme fra stenen.

Modige besøgende på museet opfordres til at åbne en sølvflaske fra 1915, der tilhørte en ældre kvinde i Sussex, som mente, at den indeholdt en meget skræmmende heks.

”Så vær vel beredt på at tage det gode med det onde,” som en senere dansk instruktør Lars von Trier sagde som afslutning på hvert afsnit af den okkulte tv-serie ”Riget”.

Indtørret dyrehjerte i en blyæske fra 1200-tallet, der skulle skræmme hekse. Foto: Ashmolean Museum
Skotten Helen Duncan var den sidste dømte heks i Storbritannien, da hun i 1944 blev retsforfulgt ud fra en hekselov fra 1735. Her ses en bog om at finde hekse fra 1674. Foto: Ashmolean Museum