Prøv avisen

Ingen godnathistorie i hver femte småbørnsfamilie

Snip, snap, snude, så er den historie ude. Den vending er det langtfra alle danske børn, der bliver put-tet i seng med om aftenen.

I 20 procent af de danske småbørnsfamilier med børn i alderen nul til seks år får poderne nemlig kun sjældent eller aldrig læst godnathi-storie. Det viser en undersøgelse blandt forældre til børn i aldersgruppen, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for 24timer. Det er en skam, mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen:

De børn, der ikke får læst godnathistorie, mister noget i forhold til andre børn. Godnatlæsningen har stor betydning både psykologisk og intellektu-elt, så det er ærgerligt, hvis hvert femte barn går glip af det, siger hun til 24timer.

Hun bakkes op af Carsten Elbro, professor ved Center for læseforskning på Københavns Universitet, som mener, at højtlæsning desuden træner børns evne til at føle empati, fordi det lader dem opleve verden igennem karakterernes øjne og styrker udviklingen af fantasien, fordi det er op til barnet selv at skabe billeder ud fra historien.

Ifølge eksperterne har børn glæde af højtlæsningen allerede fra ni-ti-måneders-alderen, og den kan i princippet fortsætte langt forbi konfirmationsalderen, hvis børnene vil have det.

Kilde: YouGov for 24timer. 1.009 forældre i alderen 20 til 50 år er blevet spurgt i februar i år. Deres børn er mellem nul og seks år.