Insekterne er ved at uddø

Et nyt studie viser, at især sommerfugle og møl kæmper for deres liv og kan være helt borte om 100 år.

Sommerfuglene er en af de insektarter, der bliver betydeligt færre af år for år.
Sommerfuglene er en af de insektarter, der bliver betydeligt færre af år for år. . Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Insekterne er truede, og hvis ikke deres forhold ændrer sig dramatisk, risikerer de at uddø inden for en overskuelig fremtid.

Det viser et nyt studie, som den britiske avis The Guardian netop har beskrevet. Her har forskerne analyseret de bedste undersøgelser af insekternes udbredelse fra hele verden.

Det nye sammenfattende studie tegner et alarmerende billede af de små krybs fremtid, for som det ser ud nu, risikerer insekterne nemlig at forsvinde helt inden for de næste 100 år.

Studiet er oprindeligt blevet bragt i det internationale tidsskrift Biological Conservation og viser, at antallet af over 40 procent af alle insektarter er faldende, og at en tredjedel af dem er truede. Samtidig forsvinder insekter otte gange hurtigere end pattedyr, fugle og krybdyr, og 2,5 procent af det samlede antal insekter forsvinder hvert år. Blandt de værst stillede er sommerfugle og møl.

En af forskerne bag studiet beskriver ifølge The Guardian, hvordan en knap så videnskabelig opdagelse ledte ham på sporet af den omfattende undersøgelse af insektbestandens tilstand. Da han for nylig kørte 700 kilometer gennem Australiens landdistrikter med sin familie, var det nemlig ikke nødvendigt at rense forruden én gang.

”For år siden var man nødt til at gøre det konstant,” sagde Francisco Sánchez-Bayo fra University of Sydney i forbindelse med udgivelsen i tidsskriftet.

Forskerne peger på, at det især er brugen af skadelige pesticider i landbruget, en stigende urbanisering, der betyder et betydeligt terræntab for insekterne, samt forurening og klimaforandringer, der presser insekterne.

Den udvikling er ekstremt bekymrende, slår forskerne fast. For insekterne er ”essentielle” for opretholdelsen af naturens økosystemer. De fungerer blandt andet som føde for andre dyr, og så sørger de for at bestøve planter og nedbryde dødt materiale, så det kan genbruges i naturen.