Stegt eller kogt - hvordan foretrækker du dine insekter?

Supermarkeder forsøger sig nu med insektbarer, hvor orme eksempelvis er malet til mel, så man ikke behøver at stå ansigt til ansigt med byttet. Det kan være vejen frem, mener forsker

Vil du sætte tænderne i stegte larver, som man blandt andet kan få hos engros-markedet Kalu i København? –
Vil du sætte tænderne i stegte larver, som man blandt andet kan få hos engros-markedet Kalu i København? – . Foto: Anders Rye Skjoldjensen/ritzau.

Gris, ko og kylling er mad. Det er insekter ikke.

Sådan har det været længe for mange danskere, mens nogle modige har vovet sig til at smage på larver og fårekyllinger på ferie i asiatiske lande, men efterhånden er disse væsener også kravlet ind i den danske dagligdagskost.

Man kan i dag få en ormeburger på en restaurant, ligesom engros-butikker og supermarkeder har forskellige typer af den krybende og kravlende og efter sigende miljøvenlige spise på hylderne. Først på året solgte Irma orme, larver og græshopper på frost, og Bilka og Føtex har det seneste halvår haft ristede larver med sour cream & onion- eller chilismag i deres butikker.

Bag nogle af produkterne står virksomheden Enorm, der arbejder på at udvikle fødevarer med insekter som for eksempel olier med larver, insektknækbrød og hele insektsnacks.

Og virksomheden er en blandt mange små virksomheder, der eksperimenterer med og sælger insektmad på nettet. I denne uge har Føtex og Bilka sat en ny vare på hylderne. En snackbar med velkendte ingredienser som dadler, nødder, nougat, havre, chokolade, læsøsalt og – insekter.

Og mens snack-insekter så småt har sneget sig ned i danskernes indkøbskurve, er der grund til at tro, at de nye insektbarer også kan klare sig godt. De er nemlig lavet på insektmel, så man slipper for den knasende fornemmelse, når man sætter tænderne i de hele larver eller fårekyllinger. Det kan gøre det lettere at få snackbaren til at glide ned.

Det mener Søren Bøye Olsen, der er lektor ved institut for fødevare- og ressourceøkonomi, hvor man forsker i forbrugeres vilje til at spise insekter. Han mener, at det er en udfordring at overbevise danskerne om, at insekter er mad, fordi næsten alle reagerer med et ”ad”.

”Jeg tror, at man kan få de fleste danskere til at smage på insekter, men det er mere interessant, om vi vil tage insekterne ind i vores madkultur. Kan man nå så langt, at man begynder at købe 200 gram insekter i stedet for hakket oksekød? Det er interessant at undersøge, men der mangler stadig forskning på området,” siger Søren Bøye Olsen.

Institut for fødevare- og ressourceøkonomi har dog foretaget studier i Kenya, der peger på, at folk er mere positivt stemt over for insektmad, når de præsenteres for et forarbejdet produkt, hvor man ikke kan genkende insektet.

Umiddelbart kan man forvente, at det samme vil gælde for danskerne, mener Søren Bøye Olsen. Derfor er snackbaren måske et godt sted at begynde, hvis man vil vænne danskerne til tanken om, at mange insekter faktisk er spiselige.