Israel – fra fortid til nutid

Tag med Kristeligt Dagblad og Felix Rejser til Israel fra den 16. november til den 23. november

Udsigt over hellige steder i Jerusalem.
Udsigt over hellige steder i Jerusalem. . Foto: Thinkstock.

Staten Israel er en nation, der endnu ikke er fyldt 100 år og alligevel et land, hvor årtusinders historie flyder ind i nutiden og sætter sine tydelige aftryk. Det er en moderne jødisk stat og alligevel et gammelt hjemland for både jøder, muslimer, drusere og kristne. Det er et land med stor immigration og alligevel et land med lukkede grænser og både synlige og usynlige mure. Det er landet, hvor freden altid kun er en skrantende proces for enden af et gevær, men hvor livet alligevel leves, som om konflikterne er en forbigående forkølelse.

Det er landet, hvor Palæstina har selvstyre, og Vestbredden alligevel stadig er besat. Det er landet, der ikke er meget større end Jylland, hvor man kan stå på ski i den ene ende og snorkle i koralrev i den anden på samme dag. Det er et fremmed land med fremmede kulturer og en fremmed historie og alligevel det land, der på en særlig måde bærer på de historier, der blev fundamentale for vores egen kulturkreds. Vi er vokset op med Abraham, Isak og Jakob, og ”et barn er født i Betlehem”. Israel er landet, hvis gamle historie – helt bogstaveligt – har bibelske proportioner. Israel er kort sagt landet, man aldrig bliver færdig med, og alligevel vover vi os afsted på denne rejse med blot otte dage til rådighed.

Vi får et fyldigt indtryk af dette smukke og spændende land lige fra Jaffa i vest til Dødehavet i øst og fra Masada i syd til Tel Dan i nord. Vi besøger nogle af de klassiske steder, som man bør lægge vejen forbi, når man vil opleve Israel – fra fortid til nutid. Vi skal opleve dele af bibelhistorien i både geografi og arkæologi og naturligvis på en særlig måde følge i Jesu fodspor i Jerusalem og i Galilæa. Undervejs får vi en smag af de forskellige religioner og kulturer, der i dag lever side om side i landet, og vi skal særligt møde en række personer fra det messiansk-jødiske og kristne arabiske mindretal.

Jan Holm Mortensen er sognepræst og rejseleder, tidligere præst i Jerusalem og Jaffa.

Romersk-katolsk kapel i det nordlige Israel.
Romersk-katolsk kapel i det nordlige Israel. Foto: Thinkstock
Grædemuren i Jerusalem.
Grædemuren i Jerusalem. Foto: Thinkstock