Jagten på koldskål

Somrene i Stockholm indebærer en lang venten på friske jordbær og nye kartofler, skriver Kristeligt Dagblads korrespondent i Sverige

For kristeligt dagblads korrespondent i Sverige er dovne dage i ferien lig med litervis af kold koldskål med smuldrede, kageagtige kammerjunkere og skiveskårede jordbær. –
For kristeligt dagblads korrespondent i Sverige er dovne dage i ferien lig med litervis af kold koldskål med smuldrede, kageagtige kammerjunkere og skiveskårede jordbær. –. Foto: .

På rigtig mange måder er Sverige ganske ligt Danmark, og i mine to år hinsidan har jeg fundet flere ligheder end forskelle. Men hvert år, når solen begynder at varme, og tøjlagene langsomt bliver skrællet af, står jeg over for en udfordring af kulinarisk art. For mine smagsløg kræver lokalt modnede jordbær, små, nye kartofler og ikke mindst koldskål med kammerjunkere. Her kommer min tålmodighed på prøve, for klimaet i Sverige betyder, at svenske jordbær og kartofler først kommer i butikkerne næsten en måned efter de danske. Så jeg venter, og til sidst kan jeg sætte gaflen i både kartofler og jordbær.

LÆS OGSÅ: Hyldeblomster bebuder midsommer

Værre er det med koldskålen. Er der noget mere lindrende en varm sommerdag? For mig er dovne dage i ferien lig med litervis af kold koldskål med smuldrede, kageagtige kammerjunkere og skiveskårede jordbær. I hukommelsen står mine barndoms somre fulde af grønt græs, bare ben og doven sommermad i skål. Koldskål og andre sommerspiser har en særlig nostalgisk klang over sig, som jeg holder af at vende tilbage til, når solen varmer. Min kærlighedsaffære med de sæsonbetonede retter har dog fået en alvorlig modstand her i Sverige. For mens danskerne hvert år søber flere millioner liter koldskål, kender svenskerne knap den særlige drik. Mine venner forstår ikke min hang til en slags yoghurt blandet med piskede æg og sukker, og flere butiksbestyrere har kigget underligt på mig, når jeg har forsøgt at forklare, hvad koldskål er.

Hurtige læsere af denne klumme ville måske indskyde, at jeg da kan lave koldskål selv. Men nej, så enkelt er det desværre ikke. For selve grundingrediensen til den vederkvægende dessert kærnemælk er ikke at opdrive i Stockholm, og så er der desværre langt til en hæderlig koldskål.

Jeg er bestemt ikke den eneste, som har savn efter koldskål. I et forum for danskere i Stockholm på det sociale netværk Facebook har flere udtrykt deres desperation over den tilsyneladende umulige udfordring i at finde koldskål. En skrev til og med, at hun havde hørt rygter om, at polske madbutikker havde kærnemælk, og straks meldte flere sig interesserede og ville have adresser. En venlig eller desperat sjæl ringede til sidst til Arla og fik den nedslående besked, at koldskål eller kærnemælk ikke findes i deres svenske sortiment.

Det er endda gået så vidt, at der florerer en uautoriseret koldskålsopskrift for udenlandsdanskere, som inkluderer en speciel svensk tykmælk, som går under navnet lättfil. Rygtet siger, at denne lättfil blandet med æggeblommer, vanilje og citron smager næsten som den rigtige koldskål. Måske kan det blive min sommerredning.

Oh, danske sommer...