Jakkesæt med sneakers er et usagt kompromis

Alt fra politikere til forretningsmænd lader de stive, italienske lædersko blive hjemme, og ifører sig oftere jakkesæt med dertilhørende hvide kondisko. Det er et udtryk for, at skandinaviske mænd vægter komfort over udtryk, siger ekspert

Ved et doorstep-pressemøde sidste år om genåbning af Damnark kunne man se flere partiledere i jakkesæt og med hvide sko.
Ved et doorstep-pressemøde sidste år om genåbning af Damnark kunne man se flere partiledere i jakkesæt og med hvide sko. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

I England er en mand med et nålestribet jakkesæt, trenchcoat og dertilhørende mørk paraply ikke et sjældent syn på gaden, mens italienere i byerne går i håndlavede sko og skræddersyet jakkesæt. Den kombination ser man også på en dansk gade, men her har mænd længe dyrket det afslappede look og vægter som udgangspunkt komfort over udtryk. Det fortæller Frederik Lentz Andersen, som har været moderedaktør på Euroman i 13 år og nu er Creative Director i det kreative bureau Holidays. Det er også derfor, at en ”konfirmanduniform”, der er kendt som hvid skjorte, mørkeblåt jakkesæt, og hvide kondisko – sneakers – er blevet helt normalt blandt voksne mænd og endda også er rykket ind på Borgen, hvor også partiledere ses i denne kombination.

”Det er et usagt kompromis, der er blevet indgået, fordi den gængse danske mand ikke føler sig komfortabel i et par sorte lædersko, som er meget stive i starten og lige skal gås til. Et par hvide sneakers kan du tage på, og så er de behagelige med det samme. Den danske mand vil gerne være komfortabelt, men pænt klædt på,” siger Frederik Letz Andersen.

Livsstilsekspert Anne Glad mener, at moden er en måde at signalere på, at man er ung og dynamisk, også som politiker.

”Der er jo kommunikation i tøj, og Venstre har jo også gerne ville tiltrække den kreative klasse igennem mange år, og derfor ser man også Jakob Elleman-Jensen (V) med hvide sko. Det er et udtryk for en voksende mangfoldighed, at man i dag kan være magtfuld og en rollemodel, uden at man skal passe ind i en bestemt kasse. Vi er ikke lige så optagede af, hvad man bør, som vi var for 20 år siden.”

Trenden med hvide gummisko til fint tøj begyndte for nogle år siden og har været arbejdsuniform blandt mænd i de kreative erhverv. Det er nyt for Frederik Lentz Andersen, at trenden nu er nået ind på Borgen:

”For ganske få år siden var det helt uhørt, men med årene har vi mere og mere slået et slag for, at selvfølgelig kan man det,” siger han, men tror dog ikke, at man i finanssektoren ville anerkende sneakers over de sorte lædersko, der har været en del af uniformen i mange år.

Ifølge Anne Glad talte man i begyndelsen om ”børnevoksne”, der gik med jakke og hvide sko.

”Men nu er det mere et spørgsmål om, at det er federe ikke at ryge ind i den der slipsedyrskategori – først røg slipset, så røg skoene og i perioder har skjorten også været skiftet ud med en T-shirt. Hvis mænd tager jakkesæt på i dag, gør de det primært til festlige begivenheder, eller fordi de skal som følge af deres job,” siger Anne Glad og forklarer, at devalueringen af jakkesættet skete i 1960’erne:

”Indtil da var det fedeste at blive konfirmeret med et konfirmationssæt og ligne en voksen. I takt med der kom flere penge, blev de unge boende hjemme, fik lommepenge, og så var teenageforbrugeren født. Fra det øjeblik begyndte det at være mere smart at være teenager end at være voksen,” siger hun.

Et afgørende skifte var også finanskrisen, hvor det blev moderne at dyrke samme stil som Bonderøven fra DR.

”Jakkesættet var synonym med dem, der havde skabt finanskrisen, og derfor begyndte alle at gå i skovmandsternede skjorter og jeans, store grove støvler og groede et fuldskæg. Det var en reaktionen mod alle de der clean slipsedrenge,” siger Frederik Lentz Andersen og nævner, at coronakrisen boostede den afslappede stil, vi forbandt med hjemmekontoret, hvilket førte til, at salget af joggingtøj steg.

Er det så helt yt med sorte lædersko til jakken for altid?

”Nej, vi kommer til at hylde laksko og stive jakkesæt på et tidspunkt igen. For der er også noget nemt i at tage et jakkesæt på, så har du bare ét look og skal ikke forholde dig til en masse mode. Du skal bare sørge for, at det er tilpasset årstiden,” siger livsstilseksperten.