Prøv avisen

Jakob har 10.000 sodavandsetiketter

Jakob Persson har samlet på sodavandsetiketter i 43 år. Han holder især af etiketter fra før 1920 og gerne i anderledes former end de klassiske rektangle og ovale etiketter. Foto: Leif Tuxen

I 44 år har 50-årige Jakob Persson samlet på spektakulære sodavandsetiketter i alverdens farver og former, og den dyreste har kostet over 1000 kroner. Men trods lang tids søgen er det stadig et mysterium for ham, hvilken sodavand hans yndlingsetikette har siddet på

Hvordan opstod din interesse for sodavandsetiketter?

Som syvårig var jeg en tur på loftet med min mor. Der faldt jeg over en papkasse fyldt med etiketter, som min far havde taget med hjem fra sit arbejde. Han var maskinarbejder i et firma, der producerede etiketteringsmaskiner og transportbånd til bryggerier, og i 1950’erne og 1960’erne rejste han rundt i Skandinavien for at montere og reparere udstyr, hvor han så har fået etiketterne. Jeg havde aldrig set noget lignende og syntes, at det var mægtig skægt. Så siden den dag i 1973, har jeg samlet på sodavandsetiketter.

Hvad er der sjovt ved at samle på etiketter?

I starten syntes jeg bare, at de var flotte. I dag er det sjove det grafiske. Nogle af etiketterne er jo små grafiske mesterværker. Og så er historien bag etiketten spændende. Etiketter er billeder på, hvad man gik op i på den tid. Da biler blev almindelig hverdagseje i starten af 1960’erne, lavede bryggeriet Wiibroe en lys pilsner ”Auto Beer”, som man kunne tage med på en køretur. Derudover er det interessant, hvordan designet har ændret sig. 1980’erne og 1990’erne var nogle rædselsfulde år designmæssigt, men efterfølgende eksploderede antallet af mikrobryggerier, og nogle af dem begyndte at lave nogle flotte grafiske etiketter.

Hvor meget har din dyreste etikette kostet?

Min dyreste etikette kostede 1040 kroner, mens min yndlingsetikette kostede mellem 50 øre og en krone. Før i tiden rendte jeg rundt til marskandisere og loppemarkeder og spurgte efter sodavandsetiketter, hvilket folk aldrig forstod. I dag kan man købe dem på auktioner på nettet.

Hvor lang tid bruger du på din hobby?

Jeg arbejder lige nu på en ”coffee table book” om danske mineralvand- og sodavandsfabrikker, som skal være fyldt med smuk grafik og sjove historier. Men havde jeg vidst, hvor lang tid det ville tage, havde jeg tænkt mig om en ekstra gang, for det bruger jeg tusindvis af timer på.

Hvordan er fællesskabet blandt jer, der interesser sig for sodavandsetiketter?

Jeg er medlem af to samlerforeninger, og det har øget min interesse for etiketter at møde andre med samme interesse som mig. Vi bytter indbyrdes, holder auktioner og stævner og tager på ture til bryggerier. Der er godt sammenhold og kammeratskab i foreningerne, selvom jeg med mine 50 år hører til ungdomsafdelingen.

Hvilken etikette er din favorit?

"Mik drik” er min yndlingsetikette. Selvom den ikke er sjælden eller dyr, er den sød og et udtryk for sin tid. Før 1950’erne var sodavandsetiketter ikke lavet til børn, men i efterkrigstiden opstod der et marked, og den her er et godt eksempel på godt design tiltænkt børn. Sodavanden er lavet af Squash Company, som lå i Hillerød, men jeg aner ikke, hvilken sodvand det er. Jeg ved hverken hvilken smag eller farve, sodavanden har haft. Jeg har ledt og ledt og spurgt alle samlere, men ingen ved det. Måske har den været blå som etiketten, eller måske har det været en lemonsodavand, som ville passe godt til etikettens kølige farver.

Hvad ville det betyde for dig, hvis du mistede alle dine sodavandsetiketter?

Det ville jeg blive ufattelig ked af. Nogle af mine etiketter er måske de eneste eksemplarer tilbage, så jeg overvejer faktisk at købe et brandskab for at sikre dem.

Da flere mennesker fik biler, kom der en Auto Beer, som var en øl til køreturen. Foto: Leif Tuxen
Kongebryg har lavet en øl med et gammelt motiv af Anker Jørgensen. Foto: Leif Tuxen
Mik Drik er Jakob Perssons yndlingsetikette, men selvom han har forhørt sig mange steder, er det stadig en gåde, hvilken sodavand den siddet på. Måske en blå sodavand eller en citronvand, gætter han. Foto: Leif Tuxen