Prøv avisen
Lørdagsmad

Japan møder Mellemøsten i populær kugle

Edamamebønner er gode at lave falafel af. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Falaflen er trillet lige ind i det danske køkken og har nu fået et velsmagende, asiatisk, grønligt pift

Jeg har tidligere på denne plads skrevet om min langvarige jagt på den perfekte hummus, der har involveret flere familiegenerationer, ødelagte foodprocessorer og tusindvis af forsøg med at finde den helt rigtige smag og konsistens til den mellemøstlige dip. Hemmeligheden bag hummus-succesen kan læses i den artikel.

Her skal det handle om noget temmelig nærliggende – nemlig den runde falafel, der heller ikke er helt nem at perfektionere. Det er ofte gået helt galt, når kikærtemosen skal gøres rund og sprød.

Men med hjælp fra en asiatisk bønne går det tilsyneladende meget nemmere, og smagen er endda mindst lige så god som den klassiske kikærtefalafel.

For nogle årtier siden rullede en lille kugle af mosede kikærter ind over grænsen sammen med indvandrere fra mellemøstlige lande. De fandt vejen ned i pitabrød på det voksende antal sharwarmabarer, først i hovedstaden, siden rundtomkring i landet. I takt med den stigende vegetarisme i de danske køkkener har falaflen fået en renæssance. Man kan få færdiglavede falafler i de fleste supermarkeder fra et rigt udvalg af producenter i supermarkeder, og flere små falafelbarer skyder op rundtomkring.

Jeg har det lidt med falafler som med hummus – de kan være virkelig kedelige og smattede, eller de kan være perfekte. Så da jeg besøgte den fortrinlige mezze-restaurant Bazaar i det gamle posthus i Dronningens Tværgade i det centrale København, måtte jeg løfte øjenbrynene over den næsten skriggrøn-farvede falafel, der blev serveret med oplysningen om, at den var lavet af edamame-bønner.

Det smagte vidunderligt. Med mine egne flertallige mislykkede forsøg med hjemmelavede falafler, der altid smuldrer på panden, måtte der edamame på bordet derhjemme!

Edamame-sojabønnen, der bedst kendes fra det asiatiske køkken, er fyldt med mættende protein og sunde fedtstoffer, man kender fra olie og nødder. Den har så åbenbart også en konsistens, der gør det utrolig let at holde falafel-formen på panden. Man kan hurtigt hive en pose frosne bønner ud af fryseren, op i foodprocessoren, på panden og ned i et blødt pitabrød sammen med den perfekte hummus, fintskåret salat og chilisovs.