Læser på Fanø: ”Jeg plukker blomster i klitterne hver dag”

Læser Lisbeth Bonde er blevet forelsket i Fanøs natur med klitter, hav og brede strande

På Fanø kan naturen være barsk, men skøn, skriver Lisbeth Bonde.
På Fanø kan naturen være barsk, men skøn, skriver Lisbeth Bonde. Foto: Privatfoto.

”Det er første sommer i vores nybyggede sommerhus på coronafrie Fanø,” skriver Lisbeth Bonde. Læseren og kunstanmelderen har læst Bagsidens serie om naturen og fulgt opfordringen om at indsende et særligt sted, hun anbefaler at besøge.

”Vi har udsigt til stranden, Vadehavet og klitterne, der har et rigt fugleliv foruden rådyr og kaniner,” fortæller hun og fortsætter:

”Hver dag plukker jeg en ny buket blomster i klitterne. De har en farvepragt som et persisk tæppe. Mellem sandhjelme og marehalm vokser der duftende gul snerre, blåmunke og -klokker foruden torskemunde og stedmoderblomster. Og i år er der sandelig også skudt en masse valmuer op. De knejser med deres blodrøde kronblade mellem klitgræsserne og lyser gevaldigt op. Og så er der jo de ukuelige, invasive klitroser. De forbudte roser, der ikke desto mindre pryder klitterne omkring huset med deres velduftende, hvide og lyserøde kronblade, som også pynter på den nybagte kage,” skriver Lisbeth Bonde.

”Denne sommer,” fortsætter hun, ”med meget skiftende vejr og relativt lave temperaturer har det været skønt at kunne køre mod syd til den smukke skipperlandsby Sønderho, hvor kulturen blomstrer. Her kan man blandt andet besøge Fanø Kunstmuseum, der viser tre seværdige udstillinger i år, og også vandre op til sømærket Kåveren, der knejser på den høje klit lidt vest for Sønderho.

For nogle uger siden stod himmel og hav nærmest i et, men derefter løjede kulingen af, og vejret har siden artet sig, så livredderflaget dernede på det hvid-røde livreddertårn kunne skiftes ud med det normale gul- og rødstribede. Fra da af har ferien budt på et utal af svømmeture fra den skønne brede strand, der er helt uden sten. Men man skal se sig godt for, for lige nu er Fanø overfyldt med primært danskere, der holder ’staycation’ her på øen, så trafikken kan være tæt på stranden.

En buket blomster fra klitterne.
En buket blomster fra klitterne.

Ved sydspidsen af Fanø, nærmere bestemt ’Hønen’, har vi fundet nogle smukke konkylier, og længere nordpå ved Rindby Strand, hvor vi bor, stryges der hesterejer næsten hver dag ved ebbetid, indtil der er nok til en franskbrødsmad til hele familien. De diminutive rejer smager som et ekstrakt af alle havets dufte og er mums for ganen. Og så byder Fanø på nogle helt unikke solnedgange. Her lukker dagen ned 25 minutter senere end i København.”