Jesus fejres med nyretap

Julen er anderledes i år, og det må vi tage på os – også i køkkenet

Der er lige så lidt nyre i nyretapper, som der er Jesus i den danske jul. Jeg skulle sammen med menighedsrådet lave 157 poser til børn i 1.-4. klasser på min lokale skole. Min intention var at fylde poserne med julepynt, der kunne fortælle om Jesu fødsel. Det eneste, jeg kunne finde efter en desperat jagt i Midtsjællands supermarkeder, var chokoladekirkeklokker i Aldi.

Ligesom Jesusbarnet er det bedste ved julen, er nyretapper det bedste kød på okser og kalve. Det er en udskæring, der sidder mellem mørbraden og nyrerne og intet har at gøre med indvolde.

Julen bliver anderledes på grund af corona, så hvorfor ikke lave anderledes retter og alligevel give retten et tvist af dansk jul.

En af de juletraditioner, jeg vil savne denne jul, er at gå syngende rundt om juletræet. Men der er sund fornuft i ikke at sprøjte virus ud af munden, mens vi synger om, hvordan Jesus frelser os. Og skulle vi begynde at få ondt af os selv, kan tankerne gå til Jomfru Maria og Josef, der ikke ønskede at sætte et barn i verden i en beskidt stald langt fra deres hjem. Deres land var besat af det barske romerrige, der lagde meget værre restriktioner på landets borgere end de restriktioner, vi udsættes for. Jomfru Maria og Josef tog det på sig, og deres trængsler blev overskygget af, at Gud blev menneske i Jesus. Og sådan må vi også tage en anderledes jul på os og glæde os over Jesu fødsel.

Måske bliver de familiemedlemmer, der ikke kan komme til julefesten på grund af coronaen, lettede over ikke at skulle holde jul hos os med udsigten til nyretapper lille-juleaften. Glædelig jul!