Jødisk nytår fejres med æbler og honning

Som så meget andet i jødedommen markeres overgange, historiske begivenheder og højtider med symbolske handlinger og genstande. I næste uge er symbolet et æble, som spises med honning

Æblet symboliserer året, der starter forfra, og frugtbarhed. Hønsekødssuppe er en klassiker i det jødiske køkken og en ret, der serveres til mange højtider.
Æblet symboliserer året, der starter forfra, og frugtbarhed. Hønsekødssuppe er en klassiker i det jødiske køkken og en ret, der serveres til mange højtider. Foto: Aarón Blanco Tejedor/Unsplash.

Jamen, der er jo fire måneder til! Men alligevel går – nogle – danskere i disse dage rundt og siger godt nytår til hinanden. Det er os jøder, der næste uge fejrer nytår.

Rosh hashana hedder højtiden, hvilket betyder årets hoved, som desuden indleder de 10 bodsdage med personlig selvransagelse, der leder frem til den allerhelligste dag, yom kippur, forsoningsdagen, hvor man ser tilbage på årets fejltagelser og forsones med andre, sig selv og Gud. Det gøres med et døgns faste og bøn i synagogen.

Inden fasten fejres altså nytåret og med højtiden en masse mad og fest og ønsker til hinanden om et godt og sødt år.

Som så meget andet i jødedommen markeres overgange, historiske begivenheder og højtider med symbolske handlinger og genstande. I de kommende måneder er der en række jødiske helligdage, som handler om forsoning, om høst og mindelser om tiden i ørkenen for tusindvis af år siden.

I næste uge er symbolet et æble, som spises med honning. Æblet symboliserer året, der starter forfra, og frugtbarhed. Honningen er jo sød.

Jødisk nytår er en helligdag, hvor der holdes fri fra skole og arbejde, men højtiden nævnes faktisk ikke i de hellige skrifter, Toraen, og går under forskellige navne i Det Gamle Testamente.

Dagen er formentlig opstået omkring 600 f.Kr. og dukker først op i Mishna, en samling jødiske regler fra omkring år 200. For at gøre det lidt mere kompliceret, så starter den jødiske kalender slet ikke med nytåret, som snarere er markeringen af tidspunktet, hvor Gud mentes at have skabt verden for nu 5782 år siden.

I min familie fejrer vi også verdens skabelse og det nye år – og vi hopper også ned fra stole og skåler i bobler den 31. december. Så det er nytår to gange. På mandag synger vi også sange om det søde nye, Herrens år – dog på hebræisk, og så spiser vi som udgangspunkt altid æbler skåret i skiver og dyppet i honning. Det fungerer godt med nye danske æbler, der ikke er for søde. Og i år har jeg endda fået frisk hjemmelavet honning fra en kollega.

Mange jødiske familier spiser hønsekødssuppe til de store højtider – også til nytår, og selvfølgelig er mors bedst. Og hun har selvfølgelig et trick i ærmet til at gøre suppen særlig god, og det har med løg og nelliker at gøre.

Et godt og sødt nytår ønskes til alle læserne.