Prøv avisen

Jomfru Maria får farverig makeup

Her ses den 500 år gamle træ-figur af Jomfru Maria, Sankt Anna og det lille Jesusbarn før og efter restaure- ringen. – Foto: DSF/Ritzau Scanpix

En 500 år gammel kirkelig træfigur har fået en opsigtsvækkende genopfriskning. Det er ikke første gang, en kirkelig restaurering vækker opsigt

For nylig fik en lokal kirkegænger fra den lille spanske by Rañadoiro i den nordvestlige region Asturien lov at give en række religiøse træfigurer fra det 15. århundrede en lille genopfriskning.

Det resulterede i en Jomfru Maria sminket med hidsig pink læbestift og markeret øjenmakeup samt det lille Jesusbarn klædt i neongrønt antræk.

Den velmenende kirkegænger har udtalt, at hun syntes, at figurerne så forfærdelige ud, og derfor ønskede at male dem, så de kom til at se flottere ud. Selvom de fleste nok vil betragte restaureringen som mindre heldig eller ligefrem mislykket, er de lokale beboere faktisk meget tilfredse med resultatet. Der er også andre rundtomkring i verden, der har set den farverige opfriskning af de gamle træfigurer.

”Hun har gjort et ordentligt stykke arbejde, og resultatet får mig til at smile og har sikkert også fået Jesus til at smile,” skriver en Liz Ellice Scerbo til et foto af værket på britiske The Guardians Facebook-profil.

En anden påpeger, at kvinden formentlig har ramt den originale udgave ret godt.

”Måske underligt i vores øjne, men sådan var det,” skriver Lucas J. Danieli i sin kommentar.

Det er ikke første gang, at en forskønnelse, eller hvad man skal kalde det, af gamle værker og kirkekunst tiltrækker en del opmærksomhed.

I en anden nordspansk by fik en 500 år gammel statue, denne af helgen Sankt Jørgen, tidligere i år et Tintin-lignede ansigt efter en modernisering.

I 2012 svingede endnu en kreativ spanier penslen, da en Jesus-freske i byen Borja skulle restaureres. Denne gang uden kirkens tilladelse påtog en glad amatørkunstner sig opgaven, hvilket resulterede i, at billedet i dag er kendt som ”abe-Jesus”. Rygtet om den abelignende menneskesøn spredtes dog hurtigt og fik folk til at valfarte til den hidtil ukendte landsby. Tiden vil vise, om Jomfru Maria i Rañadoiro gør det samme.

"Ecco Home" fresken blev efter restureringen (th.) noget af et tilløbsstykke for den spanske landsby byen Broja. Foto: Centro de estudios Borjanos/Ritzau Scanpix